h

Provincie blijft doorpraten over het RGL-alternatief

8 juli 2007

Provincie blijft doorpraten over het RGL-alternatief

PZHAfgelopen vrijdag werd het alternatieve plan voor de RGL van de gemeente Leiden in de stuurgroep RijnGouwelijn van de provincie gepresenteerd. De provincie wil nog steeds een “ongedeelde railverbinding van Gouda tot de kust”, maar heeft het Leidse plan niet naar de prullenbak verwezen. Er wordt nog twee en een halve maand verder gepraat.

Na het referendum kreeg de gemeente Leiden van de provincie vier maanden de tijd om met een alternatief te komen. In die tijd heeft de gemeente samen met de regiogemeentes een uitgebreid plan gemaakt, waarin vrije busbanen naar Leiderdorp, de kust, Zoetermeer en Voorschoten centraal staan. De mogelijkheid wordt daarbij open gehouden om die lijnen later te “vertrammen”, als het netwerk zó succesvol blijkt, dat de bussen de drukte niet meer aankunnen.

De gemeente kreeg veel lof voor het feit dat ze in die korte tijd een degelijk alternatief heeft weten te ontwikkelen, maar de stuurgroep RijnGouwelijn kon er niet mee akkoord gaan. De stuurgroep vond het wel een ‘voldoende basis’ voor verdere gesprekken, en daar is twee en een halve maand voor uitgetrokken. Die gesprekken zullen verder gevoerd worden met de nieuwe provinciale gedeputeerde voor verkeer en vervoer, Govert Veldhuizen (CDA). Die zal de functie overnemen van CDA-gedeputeerde Asje van Dijk, die wegens ziekte zijn functie moet neerleggen. Tot nu toe liepen de gesprekken via Martin Huls (PvdA), die de zaken waarnam voor de heer Van Dijk.

SP-raadslid Julian van der Kraats: “Uiteraard moet de provincie de democratische gang van zaken in Leiden respecteren. En ze moeten respectvol omgaan met een plan dat een goede OV-oplossing is voor de hele Leidse regio. De toekomst zal leren of dat het geval zal zijn.”

Meer informatie: raadslid Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com
Meer informatie over het nieuwe GVVP vindt u op de website van de gemeente: www.leiden.nl/gvvp

U bent hier