h

Raad houdt regie over regierol

11 juli 2007

Raad houdt regie over regierol

Voor het reces worstelt de gemeenteraad zich nog door een tweedaagse monster-raadsvergadering. Eén van de hoofdpunten bij die vergadering is de nota Ruimte voor Nieuw Beleid. Die nota kent twee kanten: bezuinigingen om nieuw links beleid te kunnen betalen (sport, cultuur en minima), en een besluit over het invoeren van de zgn. “regierol” - een andere manier van werken voor de gemeente. De SP diende een amendement in, om eerst maar eens te kijken wat die regierol eigenlijk zou moeten zijn, en wat de regierol kan betekenen voor het verbeteren van de gemeentelijke organisatie. Het onmiddellijk invoeren van zo veel mogelijk “regierol” is daarmee van tafel.

Enkele maanden geleden was er al een soort van werkconferentie geweest voor de raad, waarbij er werd nagedacht over wat de regierol zou moeten inhouden. Die werkconferentie werd door de SP als nuttig en productief ervaren. Het heeft echter geen vervolg gehad, en het college heeft de plannen zelf verder uitgewerkt.

Het besluit over de regierol waar de gemeenteraad haar mening over moest geven, stelde dat de gemeente zou gaan werken met een “regierol, tenzij..”. Volgens het voorstel zou dat betekenen dat de gemeente veel werk niet meer zelf zou doen. Dat zou kunnen door gemeenschappelijke regelingen met andere gemeentes samen, of zelfs door privatiseringen..

Het resultaat van die uitwerking vond de SP niet goed. Antoine Theeuwen (SP): “Zeggen: “regie, tenzij..”, zonder eigenlijk goed te weten wat dat betekent kan niet door de beugel.” En dus ging het voor de SP ook te ver om nu een rij voornemens over het invoeren van de regierol voor specifieke onderdelen vast te stellen.

Daarom heeft de SP een amendement ingediend, dat uiteindelijk door de hele raad is gesteund. Daarnaast kondigde het college aan dat er een nieuwe werkconferentie met de raad komt. De invoering van een eventuele “regierol” zou pas in 2009 komen.

Na de zomer gaat de gemeenteraad dus nog eens goed gaan kijken naar hoe het werken van de gemeente verbeterd kan worden. Antoine Theeuwen (SP): “De regie over de regierol is dus weer terug bij de gemeenteraad.”

Meer informatie: Antoine Theeuwen, antoine.theeuwen@gmail.com, Tel nr: 071-5215130

U bent hier