SP wil behoud inzameling GFT en Klein Chemisch afval
SP wil behoud inzameling GFT en Klein Chemisch afval
De SP-fractie heeft bij de bespreking vam Ruimte voor Nieuw Beleid (de bezuinigingsoperatie om nieuw links beleid mogelijk temaken) amendementen ingediend om te zorgen dat het GFT-afval en Klein Chemisch afval. Daarnaast heeft de SP nog een amendement ingediend om te voorkomen dat groenstroken en rotondes in Leiden voortaan gesponsord kunnen worden. Helaas hebben geen van de amendementen een meerderheid gehaald in de raad.
Dat betekent onder meer dat er in de binnenstad en bij hoogbouw in Leiden niet langer groente-, fruit- & tuinafval opgehaald gaat worden. Bovendien wordt ook de mogelijkheid niet meer geboden om het Klein Chemisch Afval in te leveren bij de Chemokar. Mensen met KCA kunnen hun Klein Chemisch afval in de toekomst alleen nog kwijt bij de dienst Milieu en Beheer, en batterijen in de batterijboxen in verschillende winkels.
De SP vindt het erg jammer dat op deze zaken bezuinigd wordt. Voor wat betreft het ophalen van GFT- afval is het wel zo dat met huidige stand van zaken, milieu technisch gezien, het niet loont om gescheiden afval op te halen. Maar in de toekomst kan het heel goed zo zijn dat er andere milieuvriendelijkere manieren van afvalverwerking zijn, en de SP vindt dat het dringend nodig is dat daaraan gewerkt wordt. Daarvoor is het noodzakelijk om GFT en gewoon huishoudelijk afval gescheiden op blijven te halen. De SP is van mening dat er niet alleen gekeken moet worden naar de financiële korte termijnbelangen, maar ook zeker naar de belangen en gevolgen op de lange termijn.
Dubbel jammer is het dat een amendement van de PvdA met een tegenover gestelde strekking, wel de meerderheid in de raad wist te krijgen. Dit amendement besluit dat de raad een overzicht krijgt, waar het ophalen van GFT- afval geen milieutechnische voordelen heeft, zodat nog extra bezuinigd zou kunnen worden.
Landelijk gezien is de discussie over het wel of niet gescheiden ophalen van afval in beweging. Sinds 1994 zijn gemeenten in Nederland wettelijk verplicht afval gescheiden op te halen. Op die verplichting kunnen gemeenten een ontheffing krijgen, als zij voldoen aan bepaalde voorwaarden. Er ligt op dit moment een wetsvoorstel voor om de regels met betrekking tot het ophalen van groente-, fruit- en tuinafval voor gemeenten te versoepelen. De besluitvorming daarover is nog niet definitief.
Ook de manier van afval verwerking is in beweging. De huidige verwerkingsmethodes zijn voor wat betreft effecten op het milieu gelijkwaardig. Een methode die op dit moment nog niet in werking is, is door middel van vergassing van afval. Dit zou beter zijn voor het milieu in vergelijking met de huidige methodes.
Bij de bezuinigingsronde wordt zoals al gezegd, ook de Chemokar wegbezuinigd. De hoeveelheid Klein Chemisch Afval dat mensen zelf wegbrengen zou even groot zijn als de hoeveelheid die de Chemokar ophaalt. De SP- fractie heeft daar twijfels over. Het gaat er volgens de SP om dat er zoveel mogelijk KCA op een goede, veilige manier wordt ingeleverd en verwerkt.
Als laatste is de SP van mening dat, anders dan voorgesteld, rotondes en groenstroken in Leiden niet gesponsord zouden moeten worden door marktpartijen.Dat leidt tot verdere vercommercialisering van de openbare ruimte.
Meer informatie: raadslid Han Dirks, han_dirks@hotmail.com