h

SP luidt noodklok over Woningnood

10 september 2007

SP luidt noodklok over Woningnood

Er is weer woningnoodDe huren zijn met 22% gestegen, er zijn tweeduizend betaalbare huurhuizen minder. Starters moeten gemiddeld 11 jaar wachten voordat ze een eigen huis kunnen huren. De langverwachte schokkende cijfers van WoON2006 liegen er niet om: Leiden kampt met woningnood. SP-raadslid Louk Rademaker roept dan ook op tot nieuw woningbeleid. “We hebben alle cijfers, niemand kan zich verschuilen. De Leidse politiek moet de woningnood aanpakken.”

Het Woning Onderzoek Nederland 2006 (WoON2006) is deze maand openbaar gemaakt. Daarin staan gegevens over aantallen, betaalbaarheid en kwaliteit van alle woningen in Leiden. In het college-akkoord hadden de PvdA, SP, GroenLinks en de ChristenUnie afgesproken dat zij ‘op basis van de resultaten van het woonbehoefteonderzoek zullen bekijken of bijstelling van de Woonvisie nodig is’.

Er is weer woningnood

De cijfers

Eerst de cijfers. Het aantal ‘betaalbare woningen’ in Leiden – officieel alles met een huur lager dan € 605 – is de laatste vier jaar gedaald van 26.540 naar 24.500. De ‘doelgroep’ – mensen met een laag inkomen, waarvoor goedkope huurhuizen bedoeld zijn – is gegroeid van 30 tot 31 % van alle Leidse huishoudens. Niet alleen zijn er dus méér mensen die een betaalbaar huis nodig hebben, er zijn tegelijk ook mínder van dat soort huizen. De SP noemt dat “onacceptabel”.

De huren zijn de laatste jaren explosief gestegen, 22% in 4 jaar tijd. Dat heeft tot gevolg dat de Leidse huurders nu gemiddeld 34% van hun inkomen kwijt zijn aan hun woning . Ter vergelijking: de Woonbond vindt niet meer dan 17% acceptabel. SP-raadslid Louk Rademaker ziet dat steeds meer families in de problemen zijn gekomen door de gestegen huren. “Door het tekort aan betaalbare woningen en de hoge huren hebben veel gezinnen geen ruimte meer voor extraatjes. De verborgen armoede in Nederland is deels te wijten aan het ontspoorde woningbeleid.”

WoON2006 onderzocht alleen zittende huurders, maar Woonzicht had ook een onderzoek gedaan naar de wachtlijsten. Uit dat onderzoek blijkt dat starters nu gemiddeld 11 jaar moeten wachten voor zij een woning kunnen vinden. “Alle cijfers bij elkaar tonen duidelijk aan dat er een tekort is aan betaalbare woningen, vooral voor starters.”

De komende maanden zal de gemeenteraad praten over de nieuwe cijfers. SP-raadslid Louk Rademaker verwacht van alle politici daadkracht. “De politiek is aan zet. De afgelopen jaren is bij elke discussie over betaalbare huurhuizen verwezen naar deze cijfers. Laat ze nu dan ook de durf tonen om nieuw, sociaal beleid neer te zetten.”

Meer informatie: Louk Rademaker. 06-25563389, lrademaker@tomaatnet.nl
Reageer op evaenlouk.sp.nl

U bent hier