h

Provincie op oorlogspad over RGL

17 oktober 2007

Provincie op oorlogspad over RGL

pzhVandaag hebben de Provinciale Staten van de provincie Zuid-Holland ingestemd met het plan van Gedeputeerde Staten, om te proberen de RGL door te drukken. Dat ondanks een brief van de Randstedelijke Rekenkamer, die adviseerde eerst meer duidelijkheid over de kosten op de lange termijn te krijgen.

Gisteren al, nog vóór de val van het rest-college in Leiden, werd bekend dat Gedeputeerde Staten sowieso die kant op wilden. Aangezien in de provincie alleen D'66 en SP tegen de RGL zijn, was de stemming eigenlijk een formaliteit. De oproep van de Randstedelijke Rekenkamer en een motie van SP, D'66 en PvdD om het besluit uit te stellen, omdat er eigenlijk geen zicht is op de jaarlijkse kosten van de RGL, werd in de wind geslagen. Dat is eigenlijk heel vreemd, want als volksvertegenwoordiger mag je geen besluiten nemen waarvan je de (financiële) gevolgen op dat moment niet in beeld hebt.

Een motie van D'66, SP en PvdD die inhield dat de komst van de RGL niet ten koste zou mogen gaan van het OV in Zuid-Holland, werd niet aangenomen.

Dat de provincie heeft besloten de RGL te proberen door te drukken, betekent niet dat er met de gemeente Leiden niet verder onderhandeld wordt over een oplossing. Als Leiden niet meewerkt loopt de provincie tenminste 35 miljoen euro mis, en is de kans groot dat de RGL er helemaal niet komt. Bovendien zijn beide partijen wettelijk verplicht om met elkaar in overleg te blijven.

De eerste echte stappen van de provincie kunnen pas over ongeveer een jaar verwacht worden, als de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening ingaat. De provincie zal eerst een nieuw structuurplan vast moeten stellen, en daarna een bestemmingsplan. Beide kunnen worden aangevochten. Mocht het zo ver komen, dan volgen er daarna nog jarenlange onteigeningsprocedures.

zuidholland.sp.nl
Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, 06-15042822

U bent hier