h

Rest-college naar huis gestuurd

17 oktober 2007

Rest-college naar huis gestuurd

de Leidse sleutelsGisteren is tijdens de raadsvergadering het rest-college van PvdA, GL en CU door de andere partijen in de raad naar huis gestuurd. Ook is de brief aan de provincie van tafel geveegd, die eerder aanleiding was voor het opzeggen van het vertrouwen door SP-wethouders Keur en Jonas. Er zal nu, onder leiding van een onafhankelijke informateur, gezocht worden naar een nieuw college.

Twee moties

D'66 diende twee moties in, één van wantrouwen tegen het rest-college, en één om een onafhankelijke informateur te benoemen, die moet beginnen met de vorming van een nieuw college.

De motie van wantrouwen draaide om het feit dat het rest-college, dat niet meer steunt op een raadsmeerderheid, toch een brief naar de provincie heeft gestuurd, met het aanbod om te praten over de RGL over Hooigracht /Langegracht. Het willen vaststellen van die brief (in een iets andere vorm) was in een eerder stadium de reden waarom de SP-wethouders niet meer verder konden met PvdA, GL en CU. De SP beschouwt de brief als een schending van de uitslag van het referendum, en daarmee van het college-akkoord. Daarom steunde de SP de motie van wantrouwen.

Brief aan provincie van tafel

Het college probeerde zich bij monde van wethouder Gerda van den Berg (PvdA) te verdedigen door te zeggen dat de brief “niet zo veel betekende, want hij kon toch niet rekenen op steun van de meerderheid van de raad”. Ze sprak zichzelf even later tegen, door te stellen dat er toch echt een “betekenisvol gebaar” gemaakt moest worden naar de provincie, omdat anders de provincie niet meer met de gemeente zou willen praten.

Enkele uren daarvoor had de gemeenteraad een brief gekregen van de provincie, waarin Gedeputeerde Staten aankondigden sowieso te willen starten met de voorbereidingen van een juridische procedure. Blijkbaar heeft het “betekenisvolle gebaar” (waar aldus Van den Berg “niet te veel betekenis aan moest worden gehecht”) niet heel veel indruk gemaakt bij de provincie. Daarnaast is het zo dat als twee overheden ruzie met elkaar hebben, ze bij wet verplicht zijn om met elkaar te blijven praten. De stelling dat de provincie niet meer zou willen praten als we ze de Hooigracht niet kado zouden doen, kwam dus niet zo geloofwaardig over.

Aan het eind van de vergadering heeft de raad (minus de partijen die nog in het rest-college zitten) besloten de brief aan de provincie als “niet verzonden te beschouwen”.

Onafhankelijk informateur ipv PvdA

De tweede motie ging over het aanstellen van een onafhankelijke informateur, die de leiding moet nemen bij het zoeken naar een nieuw college. Na het vertrek van de SP heeft de PvdA geprobeerd om, zoals Jan-Jaap de Haan (CDA) het verwoordde, “een reservewiel te vinden om het rode autootje naar huis te rijden”. Fractievoorzitter Marije van den Berg van de PvdA herhaalde dat ze zelf door wilde gaan met het zoeken van een vierde partij, en geen zin had in een onafhankelijke informateur en een heel nieuw college. Ze werd daarbij uiteraard gesteund door de andere twee partijen die nog in het college zitten, GL en de CU. Volgens verschillende partijen gaven PvdA, GL en CU blijk van de arrogantie van de macht, door te doen alsof het volkomen vanzelfsprekend was dat zij blijven zitten, en er een andere partij mag aanschuiven in plaats van de SP.

Laatste stuiptrekking van college

Tegen het eind van de vergadering zei wethouder Van den Berg zei dat als de gemeenteraad een motie van wantrouwen zou aannemen, dat de wethouders dan niet, zoals gebruikelijk is, de lopende zaken zouden afhandelen tot er een nieuw college is. Ze zei dat alle wethouders dan onmiddellijk op zouden stappen, en de stad zonder dagelijks bestuur zouden achterlaten. Dit was een schokkend moment, want daarmee gaf het rest-college ervan blijk de bestuurbaarheid van de stad minder belangrijk te vinden dan hun eigen CV. Daarop deed de burgemeester een klemmend beroep om het niet zo ver te laten komen. Niet aan de wethouders, maar aan de partijen die de motie van wantrouwen steunden, te weten D'66, CDA, VVD en SP. Deze vier partijen hebben toen met frisse tegenzin de motie van wantrouwen zo veranderd, dat het woord “wantrouwen” eruit werd geschrapt, maar het college wel naar huis werd gestuurd.

Allebij de moties zijn uiteindelijk met 23 tegen 16 stemmen aangenomen, omdat alleen PvdA, GL en CU ertegen stemden.

Meer informatie: fractievoorzitter Antoine Theeuwen, antoine.theeuwen@gmail.com
download hier de speech van Antoine Theeuwen

U bent hier