h

SP zegt vertrouwen op in rest college

9 oktober 2007

SP zegt vertrouwen op in rest college

Vandaag bleek verdere samenwerking tussen de SP en de andere coalitiepartners van het Leidse college onmogelijk. PvdA, GroenLinks en ChristenUnie willen de RijnGouweLijn (RGL) over de Hooigracht en Langegracht aanleggen, ook al zijn de onderhandelingen met de provincie nog niet afgelopen. De SP vindt dit in strijd met het Leidse referendum over de sneltram afgelopen maart; toen stemde 69% tegen de RGL door Leiden.

Dit fundamentele verschil van opvatting over de betekenis van het referendum tussen de SP en de andere partijen in het college bleek onoverbrugbaar. Aangezien er geen tussenoplossing is tussen wel en niet meewerken aan de RGL, konden de partijen niet langer door één deur.

SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen: “Wij zijn volksvertegenwoordigers, wij zijn gekozen om de belangen van de inwoners van Leiden te verdedigen. En die willen duidelijk geen RijnGouweLijn door Leiden. Dat onze college-partners er nu voor kiezen om ondanks de uitslag van het referendum tóch mee te werken aan de RGL, is echt diep teleurstellend. Niet alleen voor mij, maar ook voor de mensen in de stad. We hebben met vier partijen besloten een links college te vormen, en een referendum te houden over de RGL door Leiden. Als je een referendum organiseert en je wil je aan de uitslag houden, dan moet je je later niet laten overbluffen door de provincie. En dan moet je zeker niet alsnog de RGL door Leiden aanleggen.”

Begin dit jaar organiseerde het linkse college van PvdA, SP, ChristenUnie en GroenLinks een referendum over de RijnGouweLijn. De uitslag zou gerespecteerd worden door alle coalitiepartijen. Nadat een ruime meerderheid (69%) van de Leidse kiezers de RGL verwierp, presenteerde de gemeente Leiden een alternatief vervoersplan met vrije busbanen. De Provincie Zuid-Holland, de drijvende kracht achter het lightrailplan, dreigde vervolgens Leiden met juridische stappen. Dat was voor de PvdA, GL en CU reden om afstand te nemen van het referendum.

/rgl/
Meer informatie: fractievoorzitter Antoine Theeuwen, antoine.theeuwen@gmail.com
Om 19:00 uur gaf Antoine Theeuwen een persconferentie in het kantoor van de SP Leiden, de 'SPeer', aan de Marnixstraat 18, te Leiden. U kunt ook een persoonlijke afspraak met Antoine Theeuwen maken. Voor afspraken en vragen over de persconferentie kunt u terecht bij Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389.
Een fotoverslag van dinsdag 9 oktober is te vinden op evaenlouk.sp.nl

U bent hier