h

Afscheid SP-wethouders: “Een fantastische hondenbaan”

6 december 2007

Afscheid SP-wethouders: “Een fantastische hondenbaan”

Op maandag 3 december namen SP-wethouders Raymond Keur (financiën en sport) en Paul Jonas (sociale zaken en cultuur) afscheid. Eerst van de Leidse politiek tijdens een speciale raadsvergadering, met een drukbezochte receptie daarna voor relaties en tenslotte van de SP. Tijdens de algemene ledenvergadering blikten zij nog één keer terug op hun roerige periode als wethouders.
Ray, Tim en Paul
Ray en Paul kregen namens de Leidse SP een bloemetje van voorzitter Tim van Houten

Officieel afscheid

college
het linkse college voor de laatste maal compleet

Burgemeester Lenferink hield een warme toespraak bij hun afscheid. Hij benadrukte dat beide SP-wethouders heel veel hart hebben voor de stad en de mensen. En hij bracht nog een paar mooie Cruijffiaanse uitspraken van Ray in herinnering: “als je alles op orde hebt, komen de problemen vanzelf boven drijven”, en “de staart van de kat tussen je benen voelen wegglippen”.

afscheid
Yvonne Keur en Stella Jonas werden ook door de burgemeester in het zonnetje gezet. Zonder hun steun hadden de beide wethouders het niet gekund

Greetje van Gruting, vice-voorzitter van de raad, bood namens de raad de beide wethouders een aantal mooie zeefdrukken aan van onderdelen van het stadhuis. Daarin zijn herinneringen terug te vinden aan een aantal machtige mannen die voor Leiden belangrijk zijn geweest, zoals Jan van Hout, Willem van Oranje en burgemeester Van der Werff.

Gemengde gevoelens

Vervolgens hielden Paul en Ray elk een toespraak, waarin vrolijke en droevige noten elkaar afwisselden. Ray typeerde het wethoudersschap als “een fantastische hondebaan”. En er was trots en plezier vanwege de dingen die ze hadden bereikt, maar ook teleurstelling over het vroegtijdig einde van hun werk.

Hun gevoelens over hun voormalige collega-wethouders waren gemengd. Het was een leuk en hecht team, met genoeg humor, vertrouwen en werklust. Maar uiteindelijk liep het toch stuk op een fundamenteel verschil van mening over het referendum. Paul: “Het niet respecteren van het referendum past in een politiek die zijn langste tijd heeft gehad.” Raymond: “Ik maak me al jaren zorgen over de broze werking van de democratie. Het is het beste wat we hebben, maar het verdient dat we met de afgesproken spelregels zorgvuldig omgaan. Daarin kun je naar de eigenaren van de democratie (de burgers) met een referendum niet zorgvuldig genoeg omspringen”.

ALV

Daarna gingen de wethouders door naar de ALV. Daar legden ze voor de laatste maal verantwoording af over hun anderhalf jaar wethoudersschap. Ray had het over het extra geld voor sport, over de gemeentelijke financiën die flink verbeterd zijn. En hij noemde alvast zijn plannen voor een Huis van de Sport, die nu langzaam beginnen door te dringen in de politiek. Tot slot noemde hij het Weeshuis-project, dat onder zijn hoede is gerealiseerd.

Paul vertelde over het beste minima-beleid van Nederland, en zijn nieuwe reïntegratievisie. Daarin wordt de sociale werkplaats een gemeentelijk bedrijf dat ook ander reïntegratie-werk kan verrichten. Het resultaat? Dubbel zoveel mensen uit de bijstand als de afgelopen jaren. Op het terrein van cultuur is de restauratie van molen De Valk bereikt. Verder zijn betaalbare ateliers tegen de verdrukking in boven water gehouden.

De wethouders kregen applaus van de leden. De vraag van de leden of ze zich voor een volgende keer weer beschikbaar wilden stellen gaf aan dat er vertrouwen en tevredenheid was over het optreden van de eerste twee socialistische wethouders van Leiden.

Meer informatie: Tim van Houten, tel. 06-10665870, tvhouten@sp.nl

U bent hier