h

TNO maakt gehakt van rapporten RijnlandRoute

7 februari 2008

TNO maakt gehakt van rapporten RijnlandRoute

De provincie wil een nieuwe vierbaansweg aanleggen ten westen van Leiden. Deze weg zou dwars door de Oostvlietpolder en dwars door Voorschoten lopen, en vlak langs de Stevenshof. Op verzoek van de gemeente Voorschoten zijn de rapporten die nut en noodzaak van de RijnlandRoute moeten aantonen, opnieuw tegen het licht gehouden door TNO. TNO maakt volkomen gehakt van de rapporten.
dus

De cijfers spreken elkaar her en der tegen, het is onzeker welke modellen zijn gebruikt en waarom, belangrijke aspecten van verkeersmodellen ontbreken, de rapporten voldoen niet aan de normale eisen die gesteld worden aan dit soort rapporten, er wordt uitgegaan van een groei van de automobiliteit terwijl het Centraal Plan Bureau uitgaat van een daling, en er wordt niets gezegd over emissies en te weinig over geluid.

Tot slot merkt TNO op dat “alle varianten een negatieve netto contante waarde (NCW) hebben. Strikt genomen zou hieruit geconcludeerd kunnen worden dat alle alternatieven slechter scoren dan het nulalternatief en dat de alternatieven dus geen verbetering brengen” ten opzichte van de huidige situatie. Het enige voorbehoud dat TNO hierbij maakt, is dat er te veel onduidelijk blijft in de MKBA om deze conclusie echt glashard te trekken. Gehakt dus.

SP-raadslid Julian van der Kraats: “We wisten al dat belangrijke cijfers uit de duim waren gezogen, dankzij andere rapporten. Het rapport van TNO is dus eigenlijk geen verrassing. De RijnlandRoute is géén goede oplossing voor de verkeersproblemen van Leiden! In plaats van een nieuwe vierbaansweg door de Oostvlietpolder en vlak langs de Stevenshof kan de provincie beter wat doen aan de Lammebrug en de Europaweg. Ook het kruispunt Plesmanlaan – A44 moet verbeterd worden. Op de Churchilllaan kan veel gedaan worden om de doorstroming te verbeteren, tegen veel lagere kosten. Laat de Leidse politici eindelijk eens serieus kijken naar de echte problemen en de echte cijfers, en niet blindelings nieuw asfalt aanleggen!”.

Download hier het rapport van TNO
Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822

U bent hier