h

570 bomen Kenauweg dreigen gekapt te worden

28 maart 2008

570 bomen Kenauweg dreigen gekapt te worden

De SP in Leiden heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W over het kappen van 570 bomen aan de Kenauweg. Op de open ruimte zal de nieuwe steenwerkplaats van de gemeente Leiden komen. De SP wil onder meer weten wat de gevolgen zijn voor de gezondheid van de werknemers van de gemeente Leiden die werken aan de Kenauweg. De bestaande bomen zijn voor deze mensen een buffer tussen hun werkplek en de A44, die 40 meter verderop ligt. Bovendien ligt de kapvergunning niet op tijd ter inzage, waardoor de bezwaartermijn al half verstreken is en mensen niet op tijd bezwaar kunnen maken.

Naar de mening van de SP zijn de bomen tussen de Kenauweg en de A44 juist een buffer, die van belang is voor de gezondheid van de werknemers van de gemeente aan de Kenauweg. Vanaf de snelweg moet er minimaal 100 meter ruimte zijn voor er gebouwen mogen staan. Tussen de weg en de werkplaats van gemeentemedewerkers zit echter slechts 40 meter. De SP wil weten wat de gevolgen zijn voor de werknemers in brede zin, bijvoorbeeld de luchtkwaliteit en geluidsoverlast.

Naast de gezondheid van de werknemers maken deze 570 bomen deel uit van de Leidse Ecologische Structuur (LES) tussen de Oude Rijnzone en Wassenaar. De SP wil van het college weten, waarom zij toch denkt de bomen te kunnen kappen.

Voor zover de SP dat heeft kunnen nagaan ligt de kapvergunning niet ter inzage. Gevolg is dat burgers geen bezwaar kunnen maken tegen deze kapvergunning, of pas als de termijn 3 weken verstreken is. Het is een wettelijke plicht van de gemeente om een kapvergunning 6 weken ter inzage te leggen om inwoners de kans te geven bezwaar te maken.

SP-raadslid Han Dirks: “Leiden is een stad met weinig groen, daarom moeten we zuinig zijn op het groen dat er is! Zeker als het groen ook nog een belangrijke functie vervult voor de gezondheid van mensen, en onderdeel is van een ecologische structuur.”

Download hier de schriftelijke vragen die de SP heeft gesteld
Meer informatie: Han Dirks, han_dirks@hotmail.com, tel: 06-28738588

U bent hier