h

Geslaagde aktie Makkers tegen poortjes station

19 maart 2008

Geslaagde aktie Makkers tegen poortjes station

De organisatie Makkers Unlimited organiseerde afgelopen maandag een ludieke aktie tegen de OV-chipkaart-poortjes bij Leiden CS. Verkleed als wegwerkers, en voorzien van een grote lichtkrant met de tekst “OMLEIDING”, werd de toegang tot het station voor de reizigers bemoeilijkt. NS-regiodirecteur Van Tongeren ging in een rolstoel mee met de omleiding van de ene kant van het station naar de andere, via de Rijnsburgerweg. Hieronder een fotoverslag.

De aktie trok veel bekijks. En niet alleen NS-directeur Van Tongeren was aanwezig, ook een vertegenwoordiging van de Leidse politiek; behalve de SP, ook GL en de PvdA. De partijen besloten gezamenlijk het probleem van de poortjes in de volgende commissievergadering aan de orde te stellen. Daarnaast sprak een vertegenwoordiger van ROVER en van de CG-raad.


NS-regiodirecteur Van Tongeren was zo sportief om de hele omleiding per rolstoel af te leggen


GroenLinks (links) en de PvdA waren ook vertegenwoordigd

Poortjes lastig voor validen en minder validen

Makkers Unlimited komt vooral op voor de belangen van minder validen. En die zijn in het geding bij het poortjes-verhaal. Voor minder validen, die niet in het bezit zijn van een OV-chipkaart, wordt het in de toekomst erg lastig om van het centrum bij bijvoorbeeld het LUMC te komen. Maar hetzelfde geldt voor toeristen en alle andere mensen die geen OV-chipkaart hebben.

De poortjes zelf zijn ook niet ideaal. Vanwege het ontbreken van audio-signalen bijvoorbeeld, is het lastig voor slechtzienden. In het buitenland is het vaak gebruikelijk om altijd personeel in de buurt te hebben bij de automatische poortjes.

Openbare ruimte of niet?

De gemeente is sowieso niet gelukkig met de poortjes, en wethouder Steegh had er al eerder bezwaar tegen gemaakt. Voor Leiden is de doorgang enorm belangrijk. Het centrum ligt aan de ene kant, en o.a. het LUMC, het Bioscience-park en Naturalis aan de andere. Om die reden heeft de gemeente in het verre verleden meebetaald aan het toen nieuwe station NS.

GroenLinks heeft al eerder geprotesteerd tegen de poortjes. Daarbij werd toenmalig fractievoorzitter Jos Posthuma gearresteerd wegens huisvredebreuk. Dhr. Posthuma heeft het voor de rechter laten komen, en die heeft Posthuma in het gelijk gesteld; de doorgang door het station is openbare ruimte, en Jos Posthuma had niet gearresteerd mogen worden.

Poortjes in commisie

Bij de vergadering van 18 maart dienden GroenLinks, PvdA en SP een motie in die de wethouder opriep om weer in gesprek te gaan met de NS over verwijdering van de poortjes. De motie werd met algemene stemmen aanvaard!

Wat vind de SP van de poortjes?

De SP vindt het idee van een OV-chipkaart in principe goed, omdat het gemakkelijk kan zijn voor reizigers. Maar dan moet het wel goed worden uitgevoerd. En dat is nu totaal niet het geval. De kaart is te kraken en de poortjes werken slecht, en op verschillende plaatsen in het land zijn ze slecht geplaatst. Wat betreft de SP kan het huidige OV-chipkaart-project als mislukt worden beschouwd.

In Leiden staan de poortjes een vrije doorgang door het station in de weg. En die is van groot belang voor Leiden, het is voor voetgangers de belangrijkste doorgang tussen “oud” en “nieuw” Leiden.

Zie ook de website van de Makkers
Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822

U bent hier