h

Haagweg 4 wordt verkwanseld door gemeente

3 maart 2008

Haagweg 4 wordt verkwanseld door gemeente

De SP in Leiden maakt zich ernstige zorgen over de plannen van de gemeente met het kunstenaarscentrum Haagweg 4. De gemeente wil horeca en woningbouw realiseren in de Haagweg 4, waarover de SP meteen schriftelijke vragen heeft gesteld. “Ongelooflijk hoe dit college omgaat met kunst en cultuur,” aldus SP-raadslid Eva de Bakker, “Een uniek kunstenaarscentrum als de Haagweg 4 wordt verkwanseld voor louter economische belangen.” Bovendien vindt de SP het onbehoorlijk dat de gebruikers van de Haagweg deze veranderingen via een journalist hebben moeten vernemen.

Wegpesten

Atelierruimte is in Leiden schaars en met de keus van het college van burgemeester en wethouders om ook andere functies toe te staan in Haagweg 4, wordt het nog moeilijker voor een kunstenaar om zich te kunnen ontwikkelen. “Het pand aan de Garenmarkt, waar tijdelijke ateliers zaten is inmiddels verkocht. In de Kaasmarktschool zijn nog wel ateliers, maar die moeten helaas verdwijnen voor appartementen,” zegt De Bakker. “En nu de veranderingen bij de Haagweg 4! Dit college pest op deze manier kunstenaars weg uit Leiden, net zoals Rembrandt.”

Open en eerlijk communiceren

De SP roept het college van B&W tot de orde als het gaat om de communicatie naar de gebruikers van de Haagweg 4 toe. Volgens De Bakker is het onbehoorlijk dat de gebruikers het nieuws uit de krant moeten vernemen. “Waar het vorige college probeerde zoveel mogelijk open en transparant te zijn, gooit dit college de deuren en ramen weer dicht,”zegt De Bakker. “Dat is een slecht signaal naar alle mensen die op welke manier dan ook betrokken zijn bij de gemeente. Ook het vertrouwen in de politiek komt het niet ten goede.”

Overeenkomst

Opmerkelijk vindt de SP de gelijkenis met de Koppenhinksteeg. “In beide gevallen wordt er over de hoofden van de gebruikers heen beslist,” vervolgt Eva de Bakker. “De gemeente heeft blijkbaar een financieel probleem, zowel bij de Koppenhinksteeg als bij de Haagweg 4. Daar mogen de gebruikers niet de dupe van worden!”

Vragen

Download hier de vragen van de SP-fractie over de andere functies die de gemeente in de Haagweg 4 wil op termijn.

Meer informatie: Eva de Bakker, edebakker@sp.nl of 06-41324075

U bent hier