h

Discussie over parkeren op TV West

1 april 2008

Discussie over parkeren op TV West

Parkeerdiscussie bij WestweekMorgen is SP-raadslid Julian van der Kraats te gast bij Westweek. Hij zal daar in discussie gaan over het parkeerbeleid met VVD-Tweede Kamerlid Paul de Krom. De Krom wil het gemeentelijk parkeerbeleid onder controle van de rijksoverheid stellen. Ook wil hij meer parkeerplaatsen in binnensteden. Julian van der Kraats: "Dat plan is onhaalbaar. Gemeenten weten veel beter dan het rijk waar ze wel en niet parkeerplaatsen moeten aanleggen. En sowieso is een Park-and-Ride systeem, zoals ons Leidse Stadsparkeerplan, een veel beter middel om de bereikbaarheid van een stad te vergroten."

Van der Kraats: "Bovendien verschilt de situatie per stad enorm. Leiden heeft bijvoorbeeld een historische binnenstad, waar auto’s slecht in passen. Bovendien is Leiden de meest dichtbevolkte stad van Nederland, en luchtvervuiling van auto’s in de stad komt hier dus extra hard aan."

Kamerlid De Krom (VVD) wil ook een vaste parkeernorm per wet vastleggen. Daarmee moet een gemeenten dus verplicht voor elke woning een minimum aantal parkeerplaatsen aanleggen. Van der Kraats: "De behoefte aan parkeerplaatsen verschilt enorm per locatie. Gebouwen die vlak bij een treinstation staan bijvoorbeeld hebben minder parkeerplaatsen nodig dan gebouwen die helemaal niet per fiets of openbaar vervoer te bereiken zijn. Dat is iets dat gemeenten per geval moeten bekijken, per wet zoiets regelen is onzinnig."

Een goede bereikbaarheid van een stad moet volgens Julian van der Kraats gevonden worden in Park-and-Ride systemen, zoals het succesvolle Leidse Stadsparkeerplan. "Dat zorgt voor een goed bereikbare binnenstad, zonder dat de stad geteisterd wordt door zoekverkeer. Er is aan de rand meer ruimte voor parkeerplekken. Bovendien kunnen de shuttlebusjes op termijn vervangen worden door milieuvriendelijke busjes, bijvoorbeeld op biogas, waardoor de luchtvervuiling in de stad flink zal verminderen."

De uitzending is live te zien op TV-West, vanaf 17:30. Daarna wordt de uitzending herhaald tot en met het weekend.

Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822

U bent hier