h

Bespreking woningnood opnieuw uitgesteld, SP kondigt protestmanifestatie aan

22 mei 2008

Bespreking woningnood opnieuw uitgesteld, SP kondigt protestmanifestatie aan

De Lombokstraat in de Oude Kooi.Tot grote teleurstelling van de SP heeft de gemeenteraad opnieuw de bespreking van de woningnood voor zich uit geschoven. Sinds het najaar 2006 vraagt de SP om een evaluatie van het huidige woningbouwbeleid. Gisteren zou de raadscommissie er over spreken, maar PvdA, VVD en CDA besloten de bespreking te verplaatsen naar donderdag 26 juni 2008. De SP kondigde meteen aan die avond een protestmanifestatie tegen de woningnood te organiseren.

Afgelopen maanden weigerde wethouder Van Woensel (VVD) een evaluatie van de Leidse Woonvisie op te stellen. Uiteindelijk is het de SP wel gelukt die op de agenda te zetten, maar het was niet de wethouder, maar SP-raadslid Louk Rademaker die de de voorzet voor het debat moest leveren. Gisterenavond bleek dat het CDA en de VVD die inbreng nog niet gelezen hadden. De discussienotitie van de SP stond al een week op hun website. Rademaker (SP): “Het is tekenend dat die rechtse partijen geen enkele boodschap hebben aan de woningnood. Zij blokkeren een fatsoenlijk debat over de inhoud – ten koste van bijvoorbeeld starters die tegenwoordig 11 jaar moeten wachten op een betaalbare woning.”

De PvdA had wel een inhoudelijke bijdrage klaar, maar steunde toch het uitstel van het debat. Raadslid Marion van Dongen (PvdA) wil in Leiden meer koopwoningen van boven de 150.000 euro. Die huizen zijn alleen betaalbaar met een bruto inkomen boven de 30.000 euro per jaar. Rademaker (SP): “De PvdA claimt dat ze ook voor de armste inwoners van Leiden zijn, maar in als het op daden aankomt willen ze alleen dure huizen bouwen, en jagen ze op die manier iedereen met een minder dikke portemonnee de stad uit.”

In reactie op de gesloten houding van de Leidse politiek kondigt de SP een protestmanifestatie aan. Op donderdag 26 juni om 19 uur op het Stadhuisplein is iedereen welkom die zijn stem wil laten horen voor betaalbare woningbouw. Aansluitend, om 20 uur, is het debat in de gemeenteraad.

Meer informatie: Louk Rademaker, 06-25563389, lrademaker@tomaatnet.nl

U bent hier