College probeert raad buiten spel te zetten
College probeert raad buiten spel te zetten
Alweer een half jaar geleden trad het nieuwe college van PvdA, VVD, CDA en GroenLinks aan, na het verraad van het RGL-referendum. Er kwam een nieuw, titelloos college-akoord, en de gemeenteraad zou spoedig over de financiële gevolgen daarvan praten. Maar nu die 'begrotingswijziging' er eindelijk is, probeert het college die erdoor te frommelen zonder de raad er fatsoenlijk over te laten praten. SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen: “De plannen van dit college zouden gewoon in de vakcommissies besproken moeten worden, en niet moeten worden behandeld alsof het alleen maar technische financiële wijzigingen zouden zijn”.
Extra geld
Het nieuwe stadsbestuur wil ongeveer één miljoen euro meer uitgeven dan het vorige, linkse college. Het geld gaat vooral naar het mooier maken van de binnenstad, maar ook naar een lobbyist voor de RijnlandRoute. Verder zit er geld in om een onderzoek te beginnen naar de haalbaarheid van het Huis van de Sport, het plan dat onder SP-wethouder Raymond Keur tot wasdom kwam. Daarvoor wordt maar liefst 120.000 euro uitgetrokken. Waarschijnlijk een vette kluif voor een extern bureau.
Raad buiten spel
Theeuwen: “Dit soort plannen worden normaal gesproken in de vakcommissies besproken; de RijnlandRoute hoort bijvoorbeeld thuis in de commissie Ruimte en Bereikbaarheid. Maar het college wil al haar plannen in één keer behandelen in de commissie Werk en Financiën, alsof het een technische begrotingswijziging is. Op die manier wordt de raad buitenspel gezet. En dat is ernstig, want in de raad zitten de gekozen volksvertegenwoordigers. De SP pikt dat in elk geval niet, wij gaan aanstaande donderdag met de hele fractie naar de vergadering. En daar zullen de verschillende SP-woordvoerders allemaal hun zegje doen”.
Deze poging om de raad buitenspel te zetten staat niet alleen. Het college probeert bijvoorbeeld steeds meer dingen te regelen via “wensen en bedenkingen”-procedures, in plaats van gewoon door een debat in de raad. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij de Koppenhinksteeg. In het verleden heeft de raad besloten de situatie daar te legaliseren, maar dit college wil dat niet. En dat willen ze besluiten zonder de raad daarin te kennen.
Theeuwen: “Dit college had sowieso al de meest anti-democratische start die maar mogelijk was. Het enige wat PvdA, VVD, CDA en GL bij elkaar houdt, is de wens om de RGL toch door Leiden te leggen, ook al weten ze maar al te goed dat de Leidenaren daar niet op zitten te wachten. We dachten toen dat het niet veel erger kon worden, maar ze doen er toch elke keer weer een schepje bovenop”.
Meer informatie: Antoine Theeuwen, antoine.theeuwen@gmail.com, tel 071-5215130