Raadslid Han Dirks in gesprek met premier Balkenende
Raadslid Han Dirks in gesprek met premier Balkenende
Vandaag (29 mei) was premier Balkenende te gast bij de Universiteit Leiden, voor een gesprek over de vraag welke knelpunten er zijn voor studenten met een functiebeperking. In studentencentrum Plexus vond een gesprek plaats tussen de premier, Reni de Boer (ambassadrice voor onbeperkt Nederland), decanen en studenten met een functiebeperking van de UL. Een van de aanwezige studenten was Han Dirks, tevens raadslid voor de SP in Leiden. Het werd een openhartig gesprek, waarbij vooral de beeldvorming rond mensen met een handicap en de overgang naar de arbeidsmarkt centraal stonden.
Han Dirks (tweede van links) met Jan-Peter Balkenende.
Na een welkomstwoord van de rector magnificus kon het gesprek aanvangen. Een van de centrale thema’s in het gesprek was de vraag welke knelpunten je tegen komt als student met een functiebeperking.
Raadslid Han Dirks: ‘Over het algemeen kan gezegd worden dat mensen bij de universiteit welwillend zijn. In het geval van problemen denkt men mee over oplossingen. Wel zou de beeldvorming moeten veranderen t.a.v. studenten met een functiebeperking.’ En: ‘Veel meer dan nu het geval is zou het beeld moeten zijn dat deze mensen beschikken over talent, doorzettingsvermogen en een drive om goed te presteren. Dat beeld ontbreekt nu nog wel eens, terwijl het gaat om 10 procent van de studentenpopulatie.’
Naast de beeldvorming over studenten met een functiebeperking is er momenteel ook veel te doen over de bezuinigingsplannen rond de Wajong, de arbeidsongeschiktheidswet voor jongeren met een functiebeperking. Het kabinet wil bezuinigen, omdat daarmee deze groep mensen meer gemotiveerd zou zijn om een betaalde baan te vinden. Volgens Dirks is dat een verkeerd uitgangspunt.
Dirks: ‘Functiebeperkte jongeren een deel van hun bestaanszekerheid afnemen leidt niet tot meer werkende jongeren, integendeel zelfs. Als deze jongeren zekerheid hebben over hun inkomen, zullen zij eerder bereid zijn om risico’s te aanvaarden, als het gaat om studie en werk. Zodra functiebeperkte jongeren een goede opleiding hebben afgerond zal het makkelijker zijn om een betaalde of onbetaalde baan te vinden, zodat zij met zelfvertrouwen een bijdrage leveren aan de maatschappij. Het gaat tenslotte ook om de opstelling van werkgevers die nog te vaak een negatief beeld hebben over jongeren met een functiebeperking´.
Als laatste hoofdpunt in de discussie was vooral de brede aanpak te noemen. Knelpunten voor mensen met een functiebeperking zijn er niet alleen op het gebied van studie, maar ook als het gaat om het vinden van de juiste huisvesting, vervoer of het al genoemde inkomen. Zeker omdat er van iedere student veel geëist wordt, terwijl het bereiken van deze zaken veel meer moeite kost. Voor al deze zaken zou het zo moeten zijn dat er geen verschil is tussen valide en functiebeperkte studenten.
Dirks: ‘Vooralsnog is er ongelijkheid tussen beide groepen, dus is er nog een wereld te winnen. Ik heb aangestuurd op een vervolggesprek met de verschillende ambtenaren van de ministeries. In een zo breed mogelijk verband moet verder gepraat worden over de vraag hoe de knelpunten van studenten en jongeren met een functiebeperking aan te pakken’.
Aan de Leidse Universiteit wordt door een platform van studenten met een functiebeperking hard gewerkt om de drempels voor functiebeperkte studenten weg te nemen, zodat iedere student ongeacht handicap of functiebeperking net zo kan studeren als ieder ander.
Zoals gezegd was het een openhartig gesprek. De premier maakte een geïnteresseerde indruk. Zijn streven om zoveel mogelijk mensen aan het werk te hebben is een prima streven, maar hopelijk ziet ook het kabinet in dat bezuinigen op de Wajong niet de juiste weg is! Door op de Wajong te bezuinigen wordt het voor jongeren met een functiebeperking juist moeilijker om te studeren en uiteindelijk een baan te vinden!
Meer informatie: Han Dirks, han_dirks@hotmail.com