h

Moeilijk besluit over Nobelcomplex

20 juni 2008

Moeilijk besluit over Nobelcomplex

In de gemeenteraad is op 18 juni wederom over de muzieksector in Leiden gesproken. Het college is gekomen met een voorstel voor een sobere variant van een muziekcentrum in het Nobelcomplex, waar voorlopig alleen het LVC onderdak zal vinden. De raad heeft eerder gekozen voor een financieel kader van 6 ton per jaar. Dankzij vragen van de SP bleek dat een verruiming van het budget in de toekomst wel mogelijk is.

Voor de SP was het besluit over het voorstel moeilijk. Raadslid Eva de Bakker zei hierover: “Hoewel mijn fractie vindt dat het LVC al veel te lang moet wachten (ruim 10 jaar) op een nieuw pand, heeft de SP grote moeite met dit voorstel. Het raadsvoorstel is alleen een rekensom en biedt alleen een oplossing voor het LVC en níet voor al die andere muziekorganisaties, zoals de X, STAMPOD, LVP, Hot House, de Q-bus, etc. Als je een voetbalelftal hebt en je geeft aan 1 speler een huis, dan is dat niet eerlijk voor de andere 10 spelers, hoe fijn het ook is voor die ene speler om een huis te hebben. Dat is een tactiek van ‘verdeel en heers’.”

Waarborgen diversiteit

Het college heeft een motie van de SP, gesteund door veel andere partijen, uit februari 2006, niet voldoende uitgevoerd. De motie riep op om ideeën te ontwikkelen om de diversiteit in de pop- en wereldmuziek te waarborgen. De Bakker: “Waar is het waarborgen van de diversiteit gebleven? Waar de raad en het college een paar weken geleden kozen voor samenhang in de cultuursector (sectorvorming), lijkt bij dit voorstel het tegenovergestelde te gebeuren. De neuzen van de muziekorganisaties staan dezelfde kant op en velen hebben er energie in gestoken. Daar mag niet aan voorbij gegaan worden.”

Volgens de wethouder en andere partijen is het nog volop mogelijk om samen te werken en gezamenlijk te programmeren. Wethouder De Haan gaf aan de diversiteit, waar de motie over spreekt, wel te waarborgen, omdat diversiteit niet in gebouwen zit. Daar is de SP het mee eens, maar de zorg over het mogelijk maken van diversiteit en het respecteren van verschillende publiekstromen (bijvoorbeeld voor muziekvormen die geen groot publiek trekken) blijft. Want het pand aan de Middelstegracht, waar het Muziekhuis in is gevestigd, is een tijdelijke lokatie, zo is afgesproken met de gebruikers en de buurt. Dat is vorig jaar nog bevestigd in een convenant tussen de buurt, de gemeente en de instellingen van het Muziekhuis. Bovendien wordt het een onzekere tijd voor 4 muziekorganisaties die programmeren in de tuinzaal van de Burcht. Nu de Burcht een andere eigenaar heeft en de huurcontracten volgend jaar aflopen, weten zij niet of ze daar kunnen blijven. En zo ja, of dat voor dezelfde huurprijs kan.

Mogelijk meer geld bij Nobelcomplex

Aan de andere kant is er op dit moment geen ander alternatief voor het LVC voorhanden en het huidige pand zal plaatsmaken voor woningbouw in de Aalmarkt. De SP betreurt het dat de Stadsgehoorzaal vrij gemakkelijk een tweede zaal krijgt voor 8,5 miljoen euro en dat de pop-en wereldmuziek maar aan het kortste eind blijft trekken. De SP blijft dat oneerlijk vinden. De PvdA gaf aan dat een verruiming van het budget in een later stadium aan de orde kan komen. Op een vraag van De Bakker hierover antwoordde ook het CDA in de toekomst wel meer geld uit te willen trekken voor het Nobelcomplex. Er moeten immers nog 2 grote besluiten genomen worden in de toekomst om het Nobelcomplex daadwerkelijk om te bouwen tot muziekcentrum, namelijk het projectbesluit dat in het najaar van 2009 komt, en daarna een uitvoeringsbesluit.
Omdat er in de toekomst nog mogelijkheden zijn om bij te sturen heeft de SP alsnog ingestemd met het besluit. Dat leverde applaus op van andere partijen. Het voorstel werd door alle partijen gesteund, inclusief een amendement waarin wordt gepleit voor een minimum van één grote zaal voor minimaal 670 personen en een podiumcafé voor minstens 200 personen.

Vierde kernpodium geschrapt

In een eerdere notitie “Muziek in Leiden” heeft de gemeenteraad besloten tot een vierde kernpodium. Dat wilde zeggen dat er naast LVC, Stadsgehoorzaal en Pieterskerk een vierde podium in Leiden moest komen. Eind 2003 was de ‘Werkgroep Kleine Podia’ met een helder advies hiertoe gekomen in de richting van de raad. Het krijgen van een vierde kernpodium is bekrachtigd in de Cultuurnota uit 2006. Oud-wethouder Pechtold had het Muziekhuis eerder al als vierde kernpodium in gedachten, al was dat een tijdelijke lokatie, en zijn deze gedane beloften niet ingelost. De Bakker zegt hierover: “Het Muziekhuis is niet meer een volwaardig kernpodium te noemen. De bovenbar van het LVP kan amper gebruikt worden vanwege geluidslekken en aan de zaal van de Q-bus zitten veel beperkingen. De Q-bus moet eerder sluiten dan elke andere horecagelegenheid in Leiden. Het blijft een oneerlijke situatie.”
De SP betreurt het dat een meerderheid van de politiek het vierde kernpodium heeft geschrapt, ondanks eerdere besluiten en beloften hiertoe. Een amendement hiervoor van VVD en CDA werd gesteund door GroenLinks en PvdA. SLO, D66, ChristenUnie en SP hebben het amendement afgewezen. “Het schrappen van een vierde kernpodium zou nu niet aan de orde moeten zijn,”aldus De Bakker. “Het liefst zouden wij het helemaal niet willen schrappen.”

Tijdelijke huisvesting LVC geschrapt

Wat de SP wel wilde schrappen was het voorstel van het college om onderzoek te doen naar alternatieve huisvesting voor het LVC. Totdat een nieuw muziekcentrum gereed is in de Nobel, zou het LVC tijdelijk ergens anders moeten zitten, omdat anders de plannen met de Aalmarkt niet door kunnen gaan. “Eigenlijk is dat de wereld op z’n kop,” zegt De Bakker. “Het LVC is altijd verteld een belangrijke functie te hebben in de Aalmarkt, maar sinds het plan van de Nobel lijkt het LVC zo snel mogelijk uit de Breestraat weg te moeten. Het LVC zelf is hier ook ontstemd over. Cultuurwethouder De Haan heeft in zijn tijd als raadslid keer op keer herhaald: “We moeten geen oude schoenen weggooien voor we nieuwe hebben.”’ Volgens de SP maakt het schrappen van de tijdelijke huisvesting voor het LVC het raadsvoorstel minder pro-Aalmarkt en meer pro-cultuur. Bovendien worden er kosten bespaard die in het nieuwe centrum kunnen worden gestoken. Het CDA en GroenLinks steunden het amendement van PvdA, VVD, D66, SP, ChristenUnie en SLO niet.

Meer informatie: Eva de Bakker, edebakker@sp.nl, 06- 41324075

U bent hier