h

Perspectiefnota 2009-2012: bezuinigingen en belastingverhoging

18 juni 2008

Perspectiefnota 2009-2012: bezuinigingen en belastingverhoging

Op de tweede dag van een driedaagse raadsvergadering werd de perspectiefnota 2009 – 2012 besproken. Hierin zijn de plannen van het college van PvdA, VVD, CDA en GL verder uitgewerkt. Er wordt de komende jaren bezuinigd op subsidies, uitkeringen en ambtenaren, conciërges op basisscholen worden afgeschaft tenzij basisscholen ze uit hun eigen budget gaan betalen. Er gaat meer geld naar het mooier maken van de binnenstad, en naar grote projecten. Leiden wordt volgend jaar getrakteerd op een belastingverhoging van minimaal 4,6%. Fractievoorziter Antoine Theeuwen: “Dit is een visieloos stuk, waarin grote groepen Leidenaren er bekaaid afkomen. Dit college heeft zijn prioriteiten helemaal verkeerd gesteld”.

Lees hieronder de toespraak van Antoine Theeuwen:

"Net als het titelloze coalitie-akkoord is deze perspectiefnota visieloos; het lijkt puur het resultaat te zijn van politieke koehandel. Dat zie je ook aan alle draaibewegingen van de verschillende politieke partijen, op zaken als de Koppenhinksteeg of bijvoorbeeld de inspraak van Leidenaren.

De zogenaamde visie die er achter zit is Stad van Ontdekkingen, maar dat heeft niks te maken met het korten op uitkeringen, afschaffen van conciërges op basisscholen en het vaarwel zeggen tegen Leiden als Stad van de Vluchtelingen. Het gaat alleen om de binnenstad en Leiden als kennisstad, maar grote groepen Leidenaren vallen buiten de boot.

Er wordt veel gekort her en der, op subsidies, op sociale voorzieningen, en toch leidt dat niet tot lagere belastingen. Integendeel, ze gaan volgend jaar met maar liefst 4,6% omhoog, en “meer als de kostenontwikkelingen daartoe aanleiding geven”. En er zitten een paar flinke 'kostenontwikkelingen' aan te komen, als we straks inderdaad besluiten om de RGL én de Ringweg Oost aan te leggen.

Vorig jaar schreeuwden CDA en VVD nog moord en brand toen het linkse college een eind maakte aan de belastingvakantie, en Leiden weer een normale belastingdruk kreeg. Maar nu worden de uitgaven verhoogd, en komt er volgend jaar onder dit rechtse bestuur een flinke belastingverhoging aan.

Het gebrek aan visie blijkt onder andere uit het schrappen van Leiden als Stad van de Vluchtelingen. Er wordt eenvoudigweg gesteld dat er na Nieuweroord geen structurele opvang meer komt. Is dat zo, en wanneer hebben we dat besloten? En waarom nu al bezuinigen op de stichting Stad van de Vluchtelingen? Dat lijkt de SP veel te voorbarig.

Maar ook uit het idee dat de segregatie op scholen in 2012 is opgelost, blijkt het gebrek aan visie. Als je op die manier met problemen omgaat, los je ze natuurlijk nooit op. Ook bij cultuur is er een veel te nauwe visie. De Stadsgehoorzaal krijgt er keer op keer geld bij, maar kleinere initiatieven verdwijnen. De SP zal daar nog uitgebreid op terugkomen in de commissievergadering.

Echt schandalig vindt de SP het wegbezuinigen van conciërges op basisscholen. Wat vind de GMR hiervan? Is dat wel nagegaan? Natuurlijk zullen in elk geval niet alle basisscholen hun conciërges weg doen, maar als ze dat niet doen, gaat dat ten koste van hun andere budget. Nogmaals, echt schandalig om hierop te bezuinigen, en de SP zal dan ook zonodig met een amendement komen. Het is ons aller verantwoordelijkheid dat onze kinderen op een goed verzorgde plek naar school gaan. Een conciërge hoort daarbij. Bovendien is dit soort werk goed geschikt als instroombaan.

En dan nog de WMO. Waarom wordt de salarisstijging in de zorg niet volledig gecompenseerd? En waarom is er nog geen werk gemaakt van de motie om stapeling van kosten voor cliënten te compenseren? De SP wil dat een reserve wordt aangelegd om eventuele tegenvallers te betalen, en stapeling van kosten en de gevolgen van de hogere eigen bijdrage op te vangen.

De volgende visieloze bezuiniging is die van structureel 3 miljoen op het ambtenarenapparaat. En dat, bovenop de al ingeboekte bezuiniging op Ruimte voor Nieuw Beleid. En dat ook nog eens juist nu, terwijl de chaos van Anders Werken nog lang niet is opgelost, en het college vergaande plannen heeft om de organisatie wéér overhoop te halen in het kader van de regierol. Zolang er niet eens concrete plannen zijn om de bestaande chaos aan te pakken is deze bezuiniging niet meer dan wensdenken.

Ook op het gebied van sociale zekerheid worden verkeerde keuzes gemaakt. Er gaat geld bij de WWB om mensen aan werk te helpen, terwijl we weten dat het rendement daarvan erg laag zal zijn. Beter kan er geld naar de WSW, want daar hebben we een veel te grote wachtlijst, gevuld met mensen die graag aan de slag willen, maar dat niet kunnen omdat er te weinig geld beschikbaar is.

Verder moeten we constateren dat de coalitie die het landelijk voor het zeggen heeft, die van PvdA, CDA en ChristenUnie, de geldkraan voor de sociale zekerheid dichtdraait. Het tekort van 1,6 miljoen dat daarvan het gevolg is wordt maar voor 2 ton gedekt door onze eigen gemeente. De SP vindt dat we deze asociale bezuiniging niet klakkeloos moeten over nemen, zeker niet als we 1 miljoen extra gaan steken in het mooier maken van de binnenstad. Dat geld kan beter besteed worden aan onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om iedereen een fatsoenlijk bestaan te garanderen.

Andere bezuinigingen lijken niet echt om het geld te gaan, maar lijken om andere redenen te zijn ingevoerd. Bijvoorbeeld het schrappen van het budget voor referenda. Dat was 33 duizend per jaar, niet echt veel geld, maar het maakt het aanvragen van een referendum door Leidenaren wel weer net wat moeilijker.

Kortom, op vele beleidsterreinen ontbreekt ieder spoor van een gedragen visie. Daar zullen we het in de commissievergaderingen uitgebreid over moeten gaan hebben. Wat de SP betreft is de perspectiefnota 2009/2012 een verslechtering van het perspecief dat de mensen in deze stad hebben."

Meer informatie: Antoine Theeuwen, antoine.theeuwen@gmail.com, tel. 071-5215130

U bent hier