h

Kunst in openbare ruimte krijgt impuls dankzij SP

29 september 2008

Kunst in openbare ruimte krijgt impuls dankzij SP

SP-raadslid Eva de BakkerBegin 2006 kwam de SP met het voorstel om beleid te maken voor kunst en cultuur in de openbare ruimte. Inmiddels is het 2008 en komt er een gevolg op het SP-voorstel. De gemeente stelt 100.000 euro beschikbaar. Het voorstel is echter maar gedeeltelijk uitgevoerd door het college. “Er ligt nu geld wat het college wil besteden aan experimenten voor kunst in de openbare ruimte,” zegt Eva de Bakker, SP-raadslid. “Maar er is nog steeds geen beleid. Wat wil Leiden met kunst in de openbare ruimte? Hoe betrekken we de Leidse buurten erbij? Dat zijn slechts 2 vragen waar de gemeente nog altijd geen antwoord op heeft.”

“Nu het cultuurproject van gedichten in de stad is afgerond, gebeurt er in Leiden momenteel weinig tot niets op het gebied van kunst in de openbare ruimte,” aldus De Bakker. “Gelukkig duiken er af en toe beelden op van het Kunst Uitschot Team en zijn en hier en daar particuliere initiatieven. Vooral de Leidse wijken komen er bekaaid vanaf.”
Eerder is een ander voorstel van de SP aangenomen in de gemeenteraad om de buurten bij het cultuurbeleid te betrekken. Tot op heden heeft het college echter geen uitvoering gegeven aan dat voorstel.

Volgens de SP is er weliswaar veel historische cultuur, zoals monumenten, maar daar is het geld en het beleid niet voor bedoeld. “Het cultureel erfgoed in onze stad zou beter onderhouden moeten worden,” zegt De Bakker, “maar daar is een ander geldpotje voor. Mij gaat het erom dat ook hedendaagse cultuuruitingen mogelijk gemaakt kunnen worden door de gemeente. Er is zoveel mogelijk, maar een meerderheid in de gemeente heeft voornamelijk oog voor de ‘oudere’ kunst. Een gemiste kans!”

Meer info: Eva de Bakker, edebakker@sp.nl of tel. 06-140 40 592

U bent hier