h

“Luisteren naar de mensen op de werkvloer van de vuilnisdienst in plaats van privatiseren”

17 september 2008

“Luisteren naar de mensen op de werkvloer van de vuilnisdienst in plaats van privatiseren”

Dinsdagochtend stonden twee artikelen in het Leidsch Dagblad over de situatie bij de vuilnisdienst, met de titels 'Tien jaar lang waren de vuilniswagens in Leiden levensgevaarlijk' en 'Boosheid bij de vuildienst'. Daarin vertelt een groep medewerkers en oud-medewerkers dat door het management niet geluisterd wordt naar de problemen op de werkvloer. De SP is al langer bekend met de problemen bij de vuildienst. SP-raadslid Han Dirks: “Er moet wat gedaan worden met de kennis en aanbevelingen van de werknemers, om de werkzaamheden beter uit te voeren.”
Vuilnismannen aan het werk op de Haarlemmerstraat.

De groep (oud-)medewerkers, bijgestaan door een oud-leidinggevende, maakt zich er vooral zorgen over dat door het management van de vuilnisdienst niet of nauwelijks geluisterd wordt naar adviezen van de medewerkers. Daardoor werden en worden verkeerde beslissingen genomen bij de organisatie van de vuilnisdienst en bij de aanschaf van nieuw materiaal.

Voorkomen moet worden dat binnen de gemeente Leiden een cultuur aanwezig is waarin werknemers bang zijn om misstanden in de organisatie aan te geven bij het managment van de organisatie. Mensen moeten open en eerlijk kunnen zijn over de werksituatie. Werknemers moeten vol vertrouwen hun werkzaamheden kunnen uitvoeren.

De publicatie van de problemen bij de vuilnisophaal is het tweede geval waarbij gesproken wordt over de slechte werksfeer bij de vuilnisdienst. Raadslid Han Dirks: “De SP heeft in het recente verleden diverse keren de problemen aangekaart bij de wethouder, en we hebben ook oplossingen aangedragen. Oplossingen die recht doen aan de praktijk. Maar naar die oplossingsvoorstellen werd niet geluisterd. In plaats daarvan werden de mensen die met goede ideeën kwamen op het matje geroepen door het management!”

SP-raadslid Han DirksEn de problemen dreigen alleen maar erger te worden, want het college van PvdA, VVD, CDA en GroenLinks wil de vuilnisdienst privatiseren. Han Dirks: “Als dat gebeurt, hebben we helemaal niet meer de mogelijkheid om bij te sturen als er dit soort problemen zijn. In plaats van de problemen onder ogen te zien en op te lossen, willen deze politieke partijen ze 'op afstand zetten'. En zo gaat ook in Leiden de uitverkoop van de publieke zaak door."

De SP wil dat de vuilnisdienst goed draait en dat de vuilnismannen weer trots kunnen zijn op hun dienst. Daar is het de groep medewerkers ook om te doen. Daarom moet er geluisterd worden naar de voorstellen die van de werkvloer komen. Bovendien moet er niet geprivatiseerd worden.

Meer informatie: Han Dirks, han_dirks@hotmail.com, Tel nr: 06-28738588
Levensgevaarlijke vuilniswagens in Leiden (Nieuwsbericht Leidsch Dagblad, maandag 15 september 2008)
SP raadslid waarschuwde in 2001 al (evaenlouk.sp.nl, 7 september 2008)
Vuilnis ophalen: het echte werk (evaenlouk.sp.nl, 4 mei 2007)

U bent hier