h

Meldpunt klachten WMO komt er toch

13 oktober 2008

Meldpunt klachten WMO komt er toch

WMOIn 2006 heeft de SP samen met andere partijen gepleit voor een onafhankelijk klachtenmeldpunt over de toen nog nieuwe WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Dat werd toen gesteund door bijna alle partijen, op de PvdA en VVD na. Helaas werd dit voorstel uiteindelijk niet uitgevoerd. Daarmee was de SP het natuurlijk niet eens, maar er was inmiddels geen meerderheid meer in de gemeenteraad voor dit plan. Maar het College van burgemeester en wethouders heeft onlangs het licht gezien, want er komt toch een min of meer onafhankelijk meldpunt voor klachten.

De SP voorzag in 2006 al dat het nodig is om mensen extra de gelegenheid te bieden om hun problemen en klachten kwijt te kunnen dan alleen bij de zorgverzekeraars en zorginstellingen. Hiermee worden mensen beter geholpen en kun je tegelijkertijd ook een goed beeld krijgen of de nieuwe WMO-regelingen goed werken of niet. Je kunt dan op basis van de ervaringen in de praktijk het beleid aanpassen als dat nodig is.

Nu, 2 jaar later, worden wij inderdaad ingehaald door de werkelijkheid. Het College heeft een rapportage gemaakt over de klachten over de WMO, zoals ook wettelijk verplicht is. Maar er wordt alleen gerapporteerd over de formele klachten die zijn ingediend en afgehandeld, en dat zijn er slechts een handjevol... dertig om precies te zijn! Daar kunnen we natuurlijk niets mee, en het aantal geeft ook al aan dat er niet serieus klachten verzameld zijn. Al de problemen die mensen ondervinden bij de WMO blijven onzichtbaar omdat er niemand is die deze signalen bijhoudt, alleen de formele klachten worden bijgehouden. Dat er wel degelijk een hoop mis gaat, is voor de SP al lang duidelijk: problemen met de huishoudelijke zorg, klachten over afhandeling van aanvragen, bureaucratische rompslomp rond de PGB's (persoonsgebonden budget) en ga zo maar door. Mensen hebben alleen lang niet altijd de moed of mogelijkheid deze ervaringen ook te melden als klacht.
En nu raken andere fracties en ook de wethouder eindelijk doordrongen van het feit dat er meer nodig is om een objectief beeld te krijgen.

In de commissievergadering van Onderwijs en Samenleving van dinsdag 7 oktober werd op initiatief van de SP gesproken over de klachtenafhandeling. En hier deed de wethouder gelukkig de toezegging om voortaan alle signalen, meldingen en klachten te verzamelen en hierover te rapporteren aan de gemeenteraad. Dit zal worden gedaan door het Servicepunt Zorg, weliswaar geen onafhankelijk orgaan, maar wel een punt waar heel veel mensen terechtkomen die met de WMO te maken krijgen.

Hierdoor wordt het in de toekomst beter mogelijk de uitwerking van de WMO te toetsen en te verbeteren. En dat alles natuurlijk om de mensen die dat zo nodig hebben, beter te kunnen helpen. De SP zal het allemaal op de voet blijven volgen.

Roos van Gelderen, roosvangelderen@gmail.com, Tel nr: 071-5126613

U bent hier