h

SP vindt weer lijk in de kast

6 oktober 2008

SP vindt weer lijk in de kast

Lijk in de kast?Wéér een lijk uit de tijd van wethouder Ron Hillebrand (PvdA), dit keer een van één miljoen euro. De SP kwam erachter dat Hillebrand in 2002 per brief ruim een miljoen aan woningcorporatie De Sleutels van Zijl en Vliet heeft gegeven, zonder daarvoor de raad om toestemming te vragen.

Het stond nu op de agenda, want het was tijd voor de eindafrekening, en er 'stonden nog wat bedragen open'. Er was geen spreektijd ingeruimd voor dit punt op de agenda, omdat het gewoon een eindafrekening zou zijn, en verder niets nieuws. Nader onderzoek van de SP wees dus echter uit dat de wethouder een miljoen extra cadeau had gedaan aan De Sleutels, zonder de raad om toestemming te vragen. De raad moet officieel toestemming geven voor alle uitgaven boven de 50.000 euro.

De Sleutels kreeg het miljoen van de gemeente als 'bijdrage' voor het nieuwbouwproject De Lepelaar aan de Apollolaan. Bij het besluit over dat project door de gemeenteraad in 1999 was er al een miljoen euro richting De Sleutels gegaan als bijdrage voor de realisering van 56 sociale huurwoningen. De Sleutels heeft in 2002 echter om nog meer geld gevraagd en dat ook gekregen van wethouder Hillebrand. Drie jaar later, in 2005, heeft het college van Burgemeester en Wethouders daar nog eens achteraf toestemming voor gegeven, maar ook zij vonden het toen niet nodig om ook de raad om toestemming te vragen. Nog eens drie jaar later kon de gemeenteraad er wat over zeggen, maar het geld was grotendeels al richting De Sleutels gegaan. En het was dus niet eens de bedoeling dat er wat over gezegd zou worden. Niemand behalve de SP had de moeite genomen om er iets over te vragen - blijkbaar wordt het heel normaal gevonden om het belangrijkste recht van de gemeenteraad, het zogenaamde budgetrecht, met voeten te treden. Huidig wethouder ruimtelijke ordening Van Woensel (VVD) zei op vragen van de SP dat deze manier van werken natuurlijk niet de goede was.

Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel nr: 06 - 150 42 822

U bent hier