h

Begroting 2009: al het geld naar grote projecten

18 november 2008

Begroting 2009: al het geld naar grote projecten

Het rechtse college van PvdA, VVD, CDA en GroenLinks heeft zijn eerste begroting gepresenteerd. Het was niet verrassend, maar wel schokkend om te zien: al het geld wordt bij elkaar geschraapt om de prestige-projecten zoals de RijnGouweLijn te bekostigen. Daar werd zelfs een speciale pot “Voorziene Investeringen” voor ingesteld, waarin de komende jaren meer dan 20 miljoen euro verdwijnt. Dat geld wordt opgebracht door alle onderdelen van de gemeente, ook onderwijs, cultuur en sport.
richting de bodemloze put

Geen verrassing

De collegepartijen zjin het over één ding eens: de RijnGouwelijn moet er komen. En dus de Ringweg Oost ook. Dat kost heel veel geld, en dat moet natuurlijk ergens vandaan komen. Bovendien was er al niet veel visie op Leiden, anders dan als toeristen- en kennisstad, dus dat dan andere zaken dan de grote projecten weinig 'aandacht' krijgen was geen verrassing...

Nieuwe pot

Er is een bijzonder vage pot ingesteld, genaamd “Reserve Voorziene Investeringen”. Nergens staat zwart op wit waar de pot precies voor is, maar de PvdA beschreef het als een “bereikbaarheidsfonds”. Onder “Voorziene Investeringen” vallen dus niet investeringen in de WMO, die nodig zijn door bezuinigingen van het Rijk. Immers, zonder het expliciet zo te benoemen, moet al het geld (in totaal zo’n 16,5 miljoen) naar 'bereikbaarheid'.

Iedereen betaalt

Waar komt die 16,5 miljoen vandaan? Het geld wordt opgehoest door alle 'programma's' van de begroting. Bijvoorbeeld het programma onderwijs levert in de loop der jaren een slordige 3,5 miljoen op. Dat is extra schrijnend, omdat er tegelijkertijd wordt bezuinigd op personeel op de basisscholen. De eerder voorgestelde bezuiniging op conciërges wordt simpelweg verhaald op ander personeel op de scholen.

16,5 miljoen is niet genoeg

Daarnaast kwam er nog een schep bovenop van de PvdA, enthousiast gesteund door de andere coalitie-partijen. Zij besloten de 5 miljoen euro, die onlangs betaald is door Ziggo aan de gemeente in ruil voor de mogelijkheid om de tarieven voor de kabel-TV te mogen verhogen, ook in de pot te storten. Ook toekomstige winst op uw elektriciteitsrekening wordt in de pot gegooid.

Fractievoorzitter Antoine Theeuwen: “Het was niet voor niets dat, toen het college van PvdA, VVD, CDA en GroenLinks aantrad, hun collegeprogramma geen titel had. Want de titel “alles draait om de RGL” zou niet zo goed gevallen zijn in de stad. De gevolgen van die verkeerde keuze worden steeds duidelijker. Zelfs cultuur en onderwijs gaan nu betalen voor alle grote projecten. Dit stadsbestuur is helemaal op de verkeerde weg.”

Meer informatie: Antoine Theeuwen, antoine.theeuwen@gmail.com, tel. 071-5215130

U bent hier