h

Belastingen in Leiden weer een stukje schever

18 november 2008

Belastingen in Leiden weer een stukje schever

Bij de begroting van 2009 werden ook de nieuwe belastingtarieven bekend. Het komt erop neer dat woningcorporaties en particuliere verhuurders géén stijging van de lasten krijgen. Die belastingkorting leidt tot extra belastingverhoging voor mensen met een eigen huis of in een huurwoning. “Het idee dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen wordt nog verder losgelaten,” vindt SP-leider Antoine Theeuwen.

Belastingen en heffingen

De gemeente kent belastingen en heffingen. De belangrijkste belastingen voor huiseigenaren is de Onroerend Zaak Belasting Eigenaren (OZB-E). Die gaat volgend jaar niet omhoog. De belangrijkste heffing in Leiden is de afvalstoffenheffing. Die wordt betaald door iedereen die in Leiden woont. Om het gemis aan OZB-E op te vangen, gaat de afvalstoffenheffing komend jaar met 14,3 % omhoog.

De een zijn dood....

Die stijging van 14,3% voor alle Leidenaren komt ten goede aan de woningcorporaties en particuliere verhuurders, die de belasting op de woningen die ze bezitten dus helemaal niet zien stijgen, zelfs niet met de inflatie. Deze scheefgroei werd door de college-partijen PvdA, VVD en CDA verkocht als 'vergroening' van het belastingstelsel. Maar hoe deze verschuiving iets met schoner of groener te maken zou hebben, kon niet duidelijk worden uitgelegd. Sterker nog, collegepartij GroenLinks erkende zelfs dat deze belastingtruc niets met “vergroening” te maken heeft.

SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen: “Leiden wordt hier echt niet schoner of groener van. Maar de gewone Leidenaren moeten wel weer wat meer gaan betalen. En dat voor een belastingkorting voor de corporaties en particuliere verhuurders. Ik vraag me wel eens af of die politici zelf nog wel weten wie ze ook al weer aan het vertegenwoordigen zijn.”

Meer informatie: Antoine Theeuwen, antoine.theeuwen@gmail.com, tel 071-5215130

U bent hier