h

Verkeer en vervoer in 2009: veel kommer en her en der wat kwel

21 november 2008

Verkeer en vervoer in 2009: veel kommer en her en der wat kwel

Bij de behandeling van de begroting voor 2009 zijn ook de plannen voor verkeer en vervoer voor 2009 en verder besproken. Wat betreft openbaar vervoer is dat heel simpel: er gebeurt niets, in afwachting van de RijnGouweLijn. Verkeerswoordvoerder Julian van der Kraats: “De RGL begint ondertussen een excuus te worden om maar helemaal niets meer met openbaar vervoer te willen.”

Openbaar vervoer

Er staan helemaal geen concrete plannen in de begroting om het openbaar vervoer in Leiden te verbeteren. In de begroting staat: “Het marktaandeel van het OV kan natuurlijk pas echt toenemen als de RijnGouweLijn definitief in gebruik is genomen”. Dat betekent ten eerste dat, als het aan dit college ligt, er niks aan openbaar vervoer gebeurt in de komende acht jaar. En ten tweede dat de nogal kortzichtige gedachte leeft dat het openbaar vervoer op orde zou zijn als de RGL er is. Leg dat maar eens uit aan iemand die in de Stevenshof of de Merenwijk woont. Nog sterker, leg dat maar eens uit aan een willekeurige Leidenaar. Want binnen Leiden heb je weinig aan de RGL. En naar Alphen kom je sneller met de trein, en naar Katwijk kan je net zo goed met de bus.

Fietsen

Maar de begroting was niet alleen maar kommer en kwel. Er zijn veel plannen voor extra fietsparkeerplekken en voor het asfalteren van fietspaden. Nu maar hopen dat het niet bij woorden blijft.

Verkeersveiligheid rond scholen

Bij woorden bleef het helaas wel bij verkeersveiligheid rond scholen. Dat blijk uit de rapportage over het afgelopen half jaar. De SP dringt er al jaren op aan om werk te maken van verkeersveiligheid rond scholen, en vorig jaar had dat succes. Een half jaar daarna werd aangekondigd dat een actieplan was gemaakt. Helaas bleek nu dat het bij plannen is gebleven “wegens gebrek aan capaciteit”. De SP heeft erop aangedrongen om verkeersveiligheid rond scholen alsnog prioriteit te geven.

Parkeren

Er lijkt eindelijk wat te gebeuren op parkeergebied. Volgens de begroting gaat werk gemaakt worden van de plannen die de SP in een nota heeft vervat, en die vervolgens door de hele raad als initiatiefvoorstel zijn ingediend. De SP heeft, vooruitlopend op de discussie over de parkeernota eind dit jaar, ervoor gepleit geen tijdelijke garage op het Morspoortterrein te realiseren, maar om die op het Haagwegterrein te parkeren. Dat scheelt kosten en een hoop problemen.

Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822

U bent hier