h

SP vraagt naar kunstobject van Theo van Doesburg

3 december 2008

SP vraagt naar kunstobject van Theo van Doesburg

In november 2007 heeft de gemeenteraad besloten dat het kunstobject/ fontein ‘Vierkant in Vierkant’ van Theo van Doesburg geplaatst moet worden in het gebied rond het centraal station. Dit om Van Doesburg en de kunststroming De Stijl die in Leiden is opgericht, te herdenken. Er wordt al 20 jaar gepraat over het herdenkingsmonument. De Stichting ‘Vierkant in Vierkant’ heeft nu een concreet plan gemaakt op verzoek van de gemeente. “En het is diezelfde gemeente die nog niet heeft gereageerd”, zegt SP-raadslid Eva de Bakker. “Tijd om aan de bel te trekken en te vragen hoe het staat met de plannen voor de fontein in de buurt van het station.” De SP slaat de handen ineen met GroenLinks, omdat hun oud-raadslid Jos Posthuma in 2007 ook aandacht voor het kunstobject vroeg.

Een bladzijde uit het tijdschrift 'De Stijl'. Linksboven staat: "Adres van redactie en administratie: Haarlemmerstraat 73A Leiden (Holland)".

De cultuurwethouder De Haan heeft aangegeven nog voor de kerst te zullen reageren op het projectplan van de Stichting. Hij zei echter ook dat de gemeente in eerste instantie geen geld zal geven voor de fontein. Bovendien twijfelt de wethouder of het geplaatst zal kunnen worden bij het station, omdat er bij het station een halte komt van de RijnGouweLijn, met alle kabels en bovenleidingen van dien.

In 2009 zal De Stijl worden herdacht met een internationale tentoonstelling in museum De Lakenhal. “Dat is een goede gelegenheid om juist nu de fontein te plaatsen,” aldus De Bakker.

Achtergrond
Het ontwerp voor de fontein heeft Van Doesburg oorspronkelijk gemaakt voor het stationsgebied van Leeuwarden. De erven van Van Doesburg hebben toestemming gegeven om het ontwerp in Leiden te gebruiken.

Een maquette van het ontwerp "Vierkant in vierkant" van Theo van Doesburg.

In december 2004 diende Jacques de Coo, van de partij LWG/De Groenen, een voorstel in om in het stationsgebied een ontwerp van Van Doesburg te plaatsen. Alleen ChristenUnie, SP, Leefbaar Leiden stemden in met het voorstel. Het CDA stemde verdeeld, want de leden Jan- Jaap de Haan en Abram Flippo stemden tegen. De PvdA was tegen, behalve Hilde Jansen.

De Stijl is in 1917 in Leiden opgericht.

Meer informatie bij Eva de Bakker, edebakker@sp.nl, tel. 06-14040592

U bent hier