h

Actie voor Gaza: "“Gaza moet open, geen Israëlische producten kopen!”

10 februari 2009

Actie voor Gaza: "“Gaza moet open, geen Israëlische producten kopen!”

Tien Leidse activisten hebben vorige week zaterdag een boycotactie uitgevoerd in de Leidse binnenstad. Tijdens een wandeling over de Leidse markt deelden zij boycotflyers uit onder het winkelende publiek. Ook gingen zij op de groenten- en fruitafdeling van kraam tot kraam om marktventers aan te moedigen geen Israëlische producten meer in te slaan. Een aantal marktlieden liet meteen weten géén Israëlische producten te verkopen. Een aantal anderen had echter nog steeds de bekende Jaffa’s en Carmelvruchten in de kraam liggen. Een verslag voor de SP-site van actievoerder Sonja Zimmermann.

Het publiek reageerde in het algemeen positief op de actie: “Aan welke kant staat u? Aan de Palestijnse? Oh, geef me dan maar zo’n foldertje”. Verschillende mensen vroegen hoe ze konden herkennen of iets al of niet uit Israël kwam, en bogen zich vervolgens geïnteresseerd over de informatie daarover in de ontvangen flyer.

Veruit de grootste voorraad Israëlische producten was te vinden bij de Marokkaanse stands. Ze werden rood van schaamte toen tien activisten daarover hun ongenoegen kwamen overbrengen. Een van hen zei dat dit echt de laatste voorraad dadels uit Israël was, en dat hij daarna geen Israëlische producten meer in huis zou halen. Ook de andere kraam verzekerde ons dat dit de laatste keer was, en ze lieten goed blijken dat ze zich behoorlijk geneerden. “We vinden het heel goed dat jullie dit doen”, complimenteerden ze ons.

Sonja Zimmermann: "Wij op onze beurt complimenteerden hen met hun beslissing en verzekerden hen dat we over een tijdje zouden komen kijken of ze hun belofte waren nagekomen. Bij natuurwinkel “De Zaailing” troffen wij geen Israëlische producten aan, maar de groenten en het fruit lagen in dozen zonder herkomstaanduiding. Hierover deden we bij het verlaten van de winkel ons beklag."

Bij Albert Heijn op de Hooigracht deelden de actievoerders onder de bezoekers flyers uit en verzamelden ze handtekeningen voor een petitie aan Albert Heijn. Uiteindelijk werden er circa 80 handtekeningen aangeboden aan de assistent-bedrijfsleider. Deze liet weten dat we daarvoor echt bij het hoofdkantoor moesten zijn, want daar wordt het inkoopbeleid bepaald.

Ook actief worden voor de vrede in Israël en Palestina? Neem contact op met Sonja Zimmermann, s.zimmermann@planet.nl

U bent hier