h

Bijeenkomst Stevenshof over RijnlandRoute

5 maart 2009

Bijeenkomst Stevenshof over RijnlandRoute

Op 26 februari organiseerde de wijkraad Stevenshof en hun werkgroep RijnlandRoute een voorlichtingsavond over de RijnlandRoute. De avond ging vooral over de alternatieven voor het tracé vlak langs de Stevenshof, en over de verdere planning.

de zaal zat helemaal vol

Alternatieven

De komende tijd wordt een zogenaamde 'Milieu Effect Rapportage' (MER) opgesteld door de provincie. Daarin worden verschillende alternatieven verder uitgewerkt, i.v.m. kosten en gevolgen voor de leefbaarheid en het milieu. Mede dankzij het harde werk van de werkgroep RijnlandRoute uit de Stevenshof zijn daar nog twee varianten aan toegevoegd: het spoortracé en de Churchill-avenue.

Het spoortracé is een tunnel onder of naast het spoor door Leiden. Een tunnel heeft natuurlijk niet het nadeel dat een gewone weg wel heeft, namelijk de enorme aanslag op de groene rand ten zuiden en westen van Leiden. Ook hoeven er geen extra wegen aangelegd te worden de stad in, want het spoortracé loopt zowel langs de oude binnenstad, als langs het 'nieuwe' Leiden, het Bio-Sciencepark.

De Churchill-avenue is een grote aanpak van de bestaande route door Leiden heen. Er zou een betere route van de A4 naar de Churchilllaan moeten komen, en delen van de route zouden ondertunneld of overkapt moeten worden. Zie ook de presentatie op de website van de Wijkraad Stevenshof.

voorkeurstrace RijnlandRoute door Oostvlietpolder langs Stevenshof
het tracé dat gewenst is door de provincie en een ruime meerderheid van de Leidse politiek

Hoe nu verder

Er was ook een forumdiscussie over de verdere planvorming, waaraan een PvdA-provinciale statenlid, GL-wethouder Steegh, VVD-Ttweede Kamerlid Helma Neppérus en werkgroep-lid Willem van der Pol meededen. De discussie ging vooral over het feit dat tijdens de MER-procedure al heel snel een aantal varianten af zullen vallen, die verder niet meer onderzocht gaan worden. Dat is niet gebruikelijk bij zo'n procedure, en Tweede Kamerlid Neppérus vertelde ook dat de provincie een delegatie van Tweede Kamerleden te kennen heeft gegeven dat er geen varianten af zullen vallen tijdens het MER-onderzoek! Dat de provincie nu toch iets anders dreigt te gaan doen, zal ze niet helpen om het benodigde geld los te krijgen bij het Rijk.

Zie ook de website van de Wijkraad Stevenshof
Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822

U bent hier