h

Grote problemen bij Stadsgehoorzaal door slecht contract

5 maart 2009

Grote problemen bij Stadsgehoorzaal door slecht contract

Onlangs werd bekend dat er wéér grote problemen zijn bij de verbouwing van de Stadsgehoorzaal. Dit keer komt het doordat de bouwer dreigt failliet te gaan. Dat is niet alleen vervelend voor de bouwer, maar het zou de gemeente ook heel veel geld kunnen kosten. Want volgens het bouwcontract dat wethouder Witteman (PvdA) in 2007 heeft gesloten betaalt de gemeente vooruit én zijn er geen garanties voor de gemeente bij financiële tegenvallers. Die risico’s heeft Witteman nooit aan de gemeenteraad verteld. Zelfs niet nadat de wethouder had beloofd alle risico's in lopende projecten bekend te maken. De SP en D66 hebben een spoeddebat aangevraagd over de kwestie, aanstaande dinsdag.

Problemen bij verbouwing Stadsgehoorzaal

De bouw van de tweede zaal bij de Stadsgehoorzaal heeft al veel problemen opgeleverd. Telkens werden zaken veel te rooskleurig aan de gemeenteraad gepresenteerd, met onvermijdelijke tegenvallers tot gevolg. In mei 2007 werd weer voor miljoenen euro's aan 'onverwachte tegenvallers' bekend. Dat leidde tot een spoeddebat, waarbij beloofd werd schoon schip te maken. Wethouder Witteman vertelde toen al dat de problemen structureel zijn, en dat het telkens duurder uitvallen van projecten ligt aan te veel ambitie, en het proberen tegenvallers en risico's zo lang mogelijk stil te houden – er heerste een “verrotte bestuurscultuur”. Dat zou allemaal veranderen, en om te beginnen zouden van alle lopende projecten de risico's door het college in beeld gebracht worden. Daarnaast werd een raadscommissie ingesteld waaraan ook de SP deelnam, die onderzoek heeft gedaan naar wat precies mis is met de bedrijfscultuur van de gemeente, en hoe die verbeterd kan worden.

Wethouder hield risico's geheim

De wethouder beloofde in mei 2007 beterschap, en beloofde alle risico's van alle projecten zichtbaar te maken. En juist over het project Stadsgehoorzaal, de aanleiding van de onderzoeken, zou niet geheimzinnig gedaan moeten worden.

In mei 2007 heeft wethouder Witteman wel aan de raad vermeld dat er onderhandeld is met de aannemer over het bouwcontract. Dat ging volgens Witteman echter alleen over “specificaties”, die “voornamelijk betrekking hadden op kosten uit 2006”. Geen woord over extra risico’s.

Maar onlangs is dus gebleken dat er nog verborgen risico's waren. Want toen de bouwer dreigde failliet te gaan kwam de bouw stil te liggen. Onderaannemers werden niet meer betaald. Op dit moment is het zo dat er alleen nog maar gebouwd wordt, omdat de onderaannemers door de gemeente Leiden worden betaald, in plaats van door de bouwer. Dat is dus werk waar de gemeente al een keer voor betaald heeft. Als alles mis gaat, gaat de gemeente Leiden voor ruim 2,5 miljoen euro het schip in.

Dat risico had vermeld moeten worden, toen de wethouder een overzicht van alle risico's van de lopende projecten gaf. In een geheime brief van 12 februari 2009 wordt pas vermeld dat de gemeente extra risico’s liep als gevolg van het nieuwe bouwcontract uit 2007. En de wethouder had de raad sowieso toestemming moeten vragen voor deze riskante constructie, maar dat is nooit gebeurd.

Spoeddebat

Deze feiten waren voor de SP en D66 reden om een spoeddebat aan te vragen. Want blijkbaar is helemaal geen schoon schip gemaakt, maar is het nog gewoon 'business as usual'. SP-woordvoerder Louk Rademaker: “Het moet echt afgelopen zijn met de cultuur van dingen mooier voorspiegelen dan ze zijn, en risico's stilhouden. Dit kost onze stad elk jaar miljoenen. De raad heeft stappen in de goede richting gezet, door echt onderzoek te doen naar de hele cultuur waar dit uit voortkomt. Maar sommige wethouders hebben er blijkbaar nog niks van geleerd. Wethouder Witteman heeft veel uit te leggen aanstaande dinsdag”.

Zie ook de gemeentelijke website over de Commissie Overschrijdingen Grote Projecten
Meer informatie: Louk Rademaker, 06-25563389, lrademaker@tomaatnet.nl

U bent hier