h

Polder en brug terug bij rechter

29 maart 2009

Polder en brug terug bij rechter

De Vereniging Vrienden Oostvlietpolder (VVO) heeft de Raad van State (RvS) verzocht de goedkeuring te herzien van het bestemmingsplan dat een bedrijventerrein in de polder mogelijk maakt. Volgens de poldervrienden heeft de provincie de rechters een rad voor ogen gedraaid over de draagkracht van de Lammebrug, die een cruciale rol speelde in het plan.

Centraal in het verzoek van de VVO staat een provinciaal memo uit april 2005, waaruit blijkt dat de Lammebrug zonder ingrijpende verbouwing geen vierde rijstrook kan dragen. Die rijstrook was van dusdanig groot belang voor de vraag of in de Oostvlietpolder een bedrijventerrein kon worden aangelegd, dat de RvS het voorgestelde bestemmingsplan eerder al eens vernietigde tot het antwoord gegeven kon worden. Onderzoek daarnaar van de RvS zelf leverde niets op, maar in latere rechtszittingen verklaarde de provincie, dat een vierde rijbaan zonder meer mogelijk was.

Uit het memo en een later onderzoek naar de onderhoudsnoodzaak van de Lammebrug, blijkt dat die bewering niet waar is. Toen de brug in de jaren tachtig met een derde rijbaan werd uitgebreid, ontstond al veel schade. De technische afdeling van de provincie concludeert in het memo, dat de fundering en de landhoofden een vierde baan niet kunnen dragen. Dat zou alleen kunnen na een grondige verbouwing van de brug. Of het brugdek sterk genoeg is, werd daarna niet meer onderzocht.

Gedeputeerde Asje van Dijk verdedigde zich in een recent spoeddebat over de kwestie, met de mededeling dat hij de nieuwe rijbaan nu op een andere plek op de brug wilde leggen dan die in het memo was onderzocht. Bovendien zou de informatie voor de RvS hoe dan ook niet van belang zijn geweest omdat die volgens hem alleen geïnteresseerd is in de vraag of het bestemmingsplan vier rijstroken toestaat. Hij gaf er geen verklaring voor, dat zijn ambtenaren tegen de RvS zeiden dat de brug in huidige staat sterk genoeg is.

De VVO schat in dat als de provincie de RvS wel volledig had geïnformeerd, de conclusie zou zijn geweest dat het bestemmingsplan niet uitvoerbaar was en de uitspraak dus anders was uitgevallen. "Kennelijk heeft de provincie deze inschatting ook al gemaakt in de periode voorafgaand aan uw uitspraak in deze zaak", schrijft de VVO in haar verzoek aan de RvS.

Onherroepelijk
Het zogeheten herzieningsverzoek van de poldervrienden is bijzonder. Door de uitspraak van de Raad van State heeft het bestemmingsplan de status 'onherroepelijk' kunnen krijgen. Maar herroepen kan soms toch. Dan moeten er feiten of omstandigheden zijn die er ook al voor de rechtszitting waren, maar waarover de belanghebbenden in de zaak niet wisten en (dus) niet over konden beschikken.

Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389
www.vriendenoostvlietpolder.nl

U bent hier