h

SP: ruim drie miljoen voor schijnveiligheid

5 maart 2009

SP: ruim drie miljoen voor schijnveiligheid

Burgemeester Lenferink wil koste wat kost cameratoezicht mogelijk maken rond het Centraal Station. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) heeft een rapport gemaakt en de gemeente Leiden heeft daarvoor een plan uitgewerkt. Cameratoezicht zou nodig zijn om terroristische aanslagen in Leiden te voorkomen. Het plan kost in totaal 3,2 miljoen euro, maar de onderbouwing van het plan ontbreekt volledig. De SP vindt dat het beschikbare geld op een hele andere manier kan en moet worden ingezet.

Een vertegenwoordiger van de NCTb was onlangs op bezoek in Leiden om een toelichting te geven op de plannen. Volgens hem is er in Nederland sprake van een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Hij noemde o.a. het feit dat Nederland betrokken is bij de oorlog in Irak en Afganistan, en zelfs expliciet de vele burgerslachtoffers die bij die oorlogen gemaakt worden.

Nederland is betrokken bij deze oorlogen omdat de Nederlandse regering klakkeloos achter de V.S. en Groot Brittannië is aangelopen, in weerwil van de wens van de Nederlandse bevolking, én in strijd met het internationaal recht.

Omdat er volgens de burgemeester en de NCTb sprake is van een verhoogd risico op een terroristische aanslag, is een inventarisatie gemaakt van plekken in Nederland die mogelijk doelwit zouden kunnen zijn van een terroristische aanslag. Deze inventarisatie heeft plaatsgevonden op basis van algemene kenmerken en dus niet op basis van concrete aanwijzingen voor een aanslag.

In de inventarisatie van de NCTb is Leiden Centraal Station aangemerkt als een van de zeven stations in Nederland die een verhoogd risico lopen op een aanslag, omdat het een groot openbaarvervoer-knooppunt is en omdat achter het station het Bio-Sciencepark ligt. Daarom heeft de gemeente Leiden een plan uitgewerkt. In een behoorlijk omvangrijk gebied rond Leiden C.S. zou cameratoezicht moeten worden geïnstalleerd. De gebiedskeuze is gemaakt door de gemeente in samenwerking met de N.S.

De camera's zouden een aanslag moeten voorkomen, maar dat is onmogelijk. Ook de medewerker van de NCTb heeft in de bijeenkomst aangegeven dat aanslagen niet voorkomen kunnen worden met cameratoezicht. Er gaat geen preventieve werking van camera's uit! Daarnaast is het niet zo dat de nationale veiligheid in gevaar zou komen op het moment dat de gemeente Leiden besluit geen camera's te installeren.

De SP vindt dat camera's slechts een ondersteuning kunnen zijn om de dagelijkse werkzaamheden van de politie, maar slechts als andere maatregelen geen effect hebben gehad. Cameratoezicht moet een laatste redmiddel zijn, en de noodzaak tot aanleg moet zijn aangetoond. Bijvoorbeeld omdat het aantal incidenten bij het station in een bepaalde periode enorm is toegenomen, en er niet op een ander manier iets aan gedaan kan worden. De lokale cijfers over de veiligheidssituatie zijn echter al tijden stabiel, en er is dus geen enkele aanleiding of noodzaak om over te gaan tot het installeren van cameratoezicht.

De aanleg van camera's rond het station zou 3,2 miljoen euro kosten, en daar bovenop ook nog eens 80.000 euro per jaar aan onderhoud. Dat is veel geld, dat beter aan andere zaken uitgegeven zou kunnen worden. Zo zijn er landelijk bijvoorbeeld grote tekorten bij politie en justitie. Beter zou het zijn om het geld dat nu bestemd is voor de installatie van camera's te besteden aan politiemensen. Politiemensen kunnen niet vervangen worden door camera's.

Leiden moet, met andere woorden, geen cameratoezicht mogelijk maken rond het station. Voor cameratoezicht is geen onderbouwing gegeven. Terroristische aanslagen worden er niet mee voorkomen, en voor de inzet bij de gewone werkzaamheden van de politie is geen aanleiding op basis van de lokale politiecijfers. Installatie van camera's rond het station zou een grote verspilling van belastinggeld zijn.

En als je echt iets wilt doen aan het 'verhoogde risico op terroristische aanslagen', dan is er maar één oplossing: niet meedoen aan de illegale oorlogen, waar zoveel burgers het slachtoffer van worden.

De gemeenteraad moet nog een besluit nemen over cameratoezicht rond het station.

Meer informatie: Han Dirks, han_dirks@hotmail.com, tel 06-28738588

U bent hier