h

'Vattenfall is smerigste energieproducent van Duitsland'

6 april 2009

'Vattenfall is smerigste energieproducent van Duitsland'

De overnamekandidaat voor het nu nog Nederlandse NUON, het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall, is volgens Greenpeace de vuilste energieproducent van Duitsland. Buiten Scandinavië draait het bedrijf vrijwel uitsluitend op kolen en bruinkool. Ook de toekomstplannen van Vattenfall draaien vrijwel alleen om kolen. SP-raadslid Julian van der Kraats: “Met zo'n milieu-onvriendelijk bedrijf moet je niet in zee gaan.”

'Vattenfall' betekent waterval. En in Scandinavië haalt het bedrijf inderdaad ruim eenderde van zijn geproduceerde energie uit waterkracht. Maar in de rest van Europa is dat heel anders. In Duitsland is het bedrijf één van de grote drie producenten, en daar produceert het slechts 4,7 procent van zijn energie op een hernieuwbare manier. In Polen, waar Vattenfall ook een groot deel van de markt in handen heeft, is dat 3 procent.

Greenpeace heeft deze feiten onlangs in een zwartboek gepresenteerd. Daarin valt te lezen dat Vattenfall niet alleen de smerigste energieproducent van Duitsland is, maar ook dat het bedrijf een aantal ongelukken met kerncentrales heeft gehad. Het bedrijf heeft verouderde centrales, doet te weinig aan onderhoud en doet bovendien schimmig over de ongelukken die zijn gebeurd.

Daarnaast is veel te doen in Duitsland over de smerige bruinkoolcentrales van Vattenfall, en over de bruinkoolwinning van het bedrijf. Voor nieuwe bruinkool zijn al tientallen dorpjes van de kaart geveegd.


oprukkende bruinkoolwinning in de streek Lauritz

De SP vindt dit de zoveelste reden om de aandelen NUON die de gemeente Leiden heeft, niet te verkopen. Van der Kraats: “We moeten ons aansluiten bij de provincie Noord-Holland en de gemeente Alkmaar, die nee zeggen tegen de uitverkoop van onze energie. Als je de klimaatproblemen wilt oplossen moet je hier en nu beginnen, en niet je aandelen NUON verkopen aan de smerigste energieproducent van Duitsland.”

Download hier het zwartboek van Greenpeace (in het Duits)
Zie ook dit item op de site van de SP Gelderland
Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel o6-15042822

U bent hier