Breed verzet tegen uitverkoop energie
Breed verzet tegen uitverkoop energie
Vorige week zaterdag heeft de SP op de markt veel handtekeningen opgehaald tegen de verkoop. De teller staat nu landelijk op meer dan 40.000. Maar ook uit andere hoeken komt verzet: onlangs heeft de voorzitter van de landelijke werkgeversvereniging VNO-NCW Bernard Wientjes zich tegen verkoop uitgesproken. Daarnaast hebben verschillende prominente liberalen, waaronder Hans Wiegel en Jan Terlouw, zich tegen de verkoop gekeerd. En verschillende professoren en hoogleraren op het gebied van economie hebben tegen de verkoop geadviseerd. In de Leidse politiek is de SP echter nog steeds roepende in de woestijn.
Professoren
De professoren die zich tegen de verkoop hebben uitgesproken zijn niet bepaald de minsten op hun vakgebied. Zo zijn daar prof. Alfred Kleinknecht (hoogleraar Economie en Innovatie, TU Delft), prof.
dr. Hans Schenk (hoogleraar Economische Wetenschappen en fusie-expert, UU) en prof. Arnoud Boot (hoogleraar Corporate Finance en Financiële Markten).
Professor Schenk is de auteur van het enige goede, recente en uitgebreide onderzoek naar de ideale schaalgrootte van bedrijven, waaronder energiebedrijven. Hij waarschuwt dat de voorgenomen overnames niet tot schaalvoordelen zullen leiden, maar juist tot meer bureacratie en hogere kosten. Hij baseert dat op een jarenlang onderzoek naar 25.000 fusies.
Professor Kleinknecht heeft al lang geleden de mythe doorgeprikt dat privatiseringen altijd zouden leiden tot goedkopere producten en diensten.
En al de genoemde tegenstanders, niet alleen de professoren, menen dat het onverstandig is om voor Nederland 'strategisch belangrijke' zaken als de energievoorziening te verkopen aan een buitenlands (staats)bedrijf.
Zelfs Hans Wiegel is tegen
Hij zei het zo, in een column in dagblad De Pers:
Ons land wilde ook hier weer voor de muziek uitlopen. De Europese ‘Gekke Henkie’ uithangen, zoals ik ergens las. Het adagium van onze toenmalige minister Luns, dat het uitgangspunt van zijn buitenlandbeleid in de eerste, tweede en derde plaats het Nederlands belang was, is al lang verlaten.
Uiteraard hebben Duitsland en Frankrijk zich niets aangetrokken van de Europese wens de energiebedrijven te splitsen. In die landen wordt wel op het nationale belang gelet. Zij wisten een verplichting tot splitsing tegen te houden. Toch ging Nederland met oogkleppen op door.
Leidse politiek
In Leiden daarentegen is de SP nog steeds een roepende in de woestijn. Naast de SP is alleen Leefbaar Leiden tegen de verkoop, zo bleek onlangs in een commissievergadering. Het CDA en GroenLinks hadden nog enkele 'zorgen' over de milieuvriendelijkheid van Vattenfall (de overnamekandidaat voor NUON), maar die zorgen leidden verder niet tot bezwaren. De PvdA en de VVD hebben er in de commissievergadering zelfs geen woorden aan vuilgemaakt. SP-raadslid Julian van der Kraats: “De politiek maakt weer eens een heel onverstandige keuze. Dat in Leiden zo'n beetje iedereen voor verkoop is, is geen verassing. De coalitiepartijen zijn sowieso voor, omdat ze geld willen losmaken voor de RijnGouwelijn en de Ringweg Oost. De politiek is bij uitstek de plek waar juist rekening gehouden zou moeten worden met de lange termijn. Helaas is dat in Leiden heel anders.”
Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822