h

Kerncentrales in Nederland?

10 mei 2009

Kerncentrales in Nederland?

Als het aan Vattenfall ligt wel. Dat staat in het ondernemingsplan van de eventuele nieuwe onderneming, die zou ontstaan als NUON inderdaad door Vattenfall zou worden overgenomen. Dat is op zich geen verrassing, want Vattenfall heeft een hele grote kernenergie-poot: het produceert van alle energieproducenten die op de Nederlandse markt aktief zijn het meeste kernafval per kilowattuur energie. En het bedrijf krijgt veel kritiek van internationale en nationale atoomveiligheidsagentschappen, omdat het voorschriften niet naleeft en er veel ongelukken in hun centrales zijn.

Toekomst op kernenergie

In het bedrijfsplan, dat vanwege de mogelijke overname nu ter inzage ligt, staat onder het kopje 'lange termijn strategie': “Vattenfall heeft de nodige kennis in huis om kerncentrales te managen, mocht het politieke klimaat in Nederland op enig moment in de toekomst de bouw van nieuwe kerncentrales mogelijk maken”. Verder staat vermeld dat Vattenfall voor de lange termijn vooral mikt op fossiele brandstoffen in combinatie met koolstof-opslag, en op kernenergie. Het eerste, fossiele brandstoffen met koolstof-opslag, is totaal niet duurzaam, en koolstofopslag is een onbewezen en sowieso erg dure techniek.

Buitensporig veel ongelukken

Dat Vattenfall zo voor kernenergie gaat is dus geen verrassing, maar het is wel extra cru, gezien het feit dat er veel ongelukken zijn en gezien het achterstallig onderhoud bij de kerncentrales die ze nu beheren. Tenminste één keer is noord-west Europa door het oog van de naald gekropen (in 2006), toen in een Vattenfall-centrale de stroom naar de computers uitviel en het backup-systeem faalde. Pas na 20 minuten lukte het uiteindelijk om met de hand een dieselgenerator te starten. Dat het niet tot een kernsmelting kwam (en daarmee tot een vergelijkbare situatie als bij Tsjernobyl) was volgens een vroegere leidinggevende van Vattenfall “puur toeval”.

peps!

Een ongeluk kan gebeuren, maar het staat helaas symbool in een lange rij ongelukken en bijna-ongelukken in verschillende Duitse en Zweedse centrales, veiligheidsvoorschriften die structureel niet worden nageleefd, en veel kritiek van internationale en Duitse en Zweedse atoomveiligheidsagentschappen. Tot op de dag van vandaag is in Duitsland onenigheid over het uit bedrijf nemen van enkele zeer verouderde kerncentrales van Vattenfall. U kunt er alles over lezen in het zwartboek dat Greenpeace eind vorig jaar over Vattendal heeft uitgebracht (in het Duits).

Download hier het zwartboek van Greenpeace Duitsland
Teken de petitie tegen de uitverkoop van NUON op www.zezijnnuts.nl!
Zie ook www.groenestroomjagraag.nl
Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822

U bent hier