h

Stop de zorgveiling!

17 mei 2009

Stop de zorgveiling!

Er is in Leiden een nieuw systeem voor de toewijzing van huishoudelijke hulp: de zorgveiling. Sinds januari van dit jaar is dit systeem in Leiden en omstreken in werking. Het is de marktwerking tot in de meest verregaande vorm doorgevoerd in de zorg: mensen worden anoniem geplaatst op internet met de hulpvraag en een gedeelte van de postcode. De laagste bieder 'wint' vervolgens de 'klant'. Samen met het Comité Stop de Zorgveiling Leiden heeft de SP twee keer een meldweek gehouden. Tegen de vijftig bezwaarschriften zijn inmiddels al doorgestuurd naar de gemeente. Dat zijn er veel, als je bedenkt dat het systeem nog maar een paar maanden draait, en de grote meerderheid van mensen die huishoudelijke hulp krijgen, nog niet te maken heeft gehad met dit systeem.

Na jaren dezelfde hulp te hebben gehad, staat er opeens iemand anders voor de deur

Graag bij een bepaalde zorginstelling willen blijven, maar het risico lopen om toch bij een ander terecht te komen

Iedere week een ander voor je deur, een jongen van 15 jaar, een Poolse die geen woord Nederlands spreekt, iemand die aan jou vraagt hoe ze de ramen moet wassen.

En vooral: niet willen worden geveild, als een bloemkool voor de hoogste bieder.... hoewel, in geval van de zorgveiling gaat het om de laagste bieder...

Dit zijn zo een paar voorbeelden van klachten die de SP binnen heeft gekregen over het nieuwe systeem.

Niet alleen cliënten hebben bezwaren, ook de zorginstellingen zelf. Hoe lager er geboden wordt op een cliënt, hoe groter de kans dat een zorgaanbieder het ‘wint’. Zo worden uurprijzen laag gehouden, en weten organisaties nauwelijks meer hoe ze hun mensen nog fatsoenlijk kunnen betalen.

Ook gebeurt het dat schoonmaakbedrijven wat jonge mensen met een of ander certificaat in dienst nemen, en vrolijk meedoen met de veiling. Met als gevolg slechte kwaliteit en een groot verloop.

Vreemd is ook dat alle cliënten ieder jaar opnieuw moet worden geveild, ook al heb je bijvoorbeeld een indicatie voor hulp voor vier jaar. Iedereen krijgt er dus mee te maken, en ieder jaar heb je de kans om opeens bij een andere organisatie terecht te komen en je vertrouwde hulp kwijt te raken.

En de grote vraag is vooral, waarom is het allemaal nodig? Om de kosten laag te houden en de kwaliteit van zorg te waarborgen, zegt de Leidse wethouder Gerda van den Berg (PvdA). SP-woordvoerder Roos van Gelderen: “Nu al blijkt dat van allebei niks terecht komt. En het kan nog zo mooi lijken op papier of in een gladde presentatie, de werkelijkheid voor cliënten en zorgaanbieders is ingrijpend, mensonwaardig en slecht. Dit systeem moet echt stoppen!”

Heeft u ook te maken met de zorgveiling, en heeft u daar klachten over? Neem contact op met raadslid Roos van Gelderen, tel 06 40891508, roosvangelderen@gmail.com

U bent hier