h

Acteerwerkplaats HAR(D)T wordt hard getroffen

2 juli 2009

Acteerwerkplaats HAR(D)T wordt hard getroffen

"De gemeente heeft altijd lovende woorden voor 'vrijwilligers en initiatieven uit de stad', maar uit daden blijkt iets anders,” betoogt Eva de Bakker, SP-woordvoerder cultuur, “De gemeente moet de daad bij het woord voegen en zorgen dat Acteerwerkplaats HAR(D)T niet verdwijnt!” Deze Acteerwerkplaats betrekt sinds 2,5 jaar Gebouw F op het NUON-terrein aan de Langegracht en moet per 1 augustus aanstaande het pand verlaten. De gemeente wil het pand gebruiken voor opslag en het huisvesten van ambtenaren.
Acteerwerkplaats HAR(D)T

De Acteerwerkplaats is opgericht door Katelijn Udo de Haes, theaterdocente en regisseuse. In de afgelopen 2,5 jaar is de Acteerwerkplaats gegroeid: eerst was het alleen voor jongeren, inmiddels kunnen zijn er 2 volwassen groepen. Er is een stageplaats voor de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en een examenplek voor de Leidse Visagieschool.

Katelijn Udo de Haes

“Het is een initiatief dat van onderop is gegroeid en succesvol is. Dat moet gekoesterd worden,”zegt De Bakker. Ook de beheerder van het pand, woningbouwcorporatie Portaal, is enthousiast. Tegen de initiatiefneemster is verteld dat zij er nog jaren zou kunnen zitten, omdat Portaal zich niet voor kan stellen wat de gemeente anders met het pand zou kunnen doen. De gemeente is eigenaar van gebouw F.

Diezelfde gemeente is met een grote verkoop bezig van gemeentelijke panden. Het college wilde eerder regels daarover afspreken met de gemeenteraad, maar dat plan strandde. De geplande verhuisbewegingen gaan echter gewoon door. In sommige panden werken ambtenaren of staan spullen, die elders gehuisvest moeten worden vanwege verkoop of renovatie. De gemeente wil Gebouw F daarvoor gebruiken, maar ze gaat daarbij alleen uit van de centen en de stenen, niet van mensen en de praktijk, vindt de SP. De Bakker: “Het college redeneert ongelooflijk rigide en is niet eens komen kijken in het pand. Als je dit pand ziet, kun je meteen concluderen dat het niet geschikt is voor opslag of voor kantoren.” De Bakker vervolgt: “Er wordt letterlijk gezegd: “we moeten schuiven met mensen voor de panden” maar het zou juist andersom moeten zijn. De panden zijn er voor mensen!”

Eva de Bakker heeft bij het college van B&W aan de bel getrokken. Zij wilde aantonen dat het inspirerende pand behouden moet blijven voor culturele doeleinden, o.a. voor jongeren. Ook liet ze foto's zien van het pand aan de Cultuurwethouder en de andere cultuurwoordvoerders. Het college wil namelijk het pand los zien van de activiteiten, maar dat kan niet volgens de SP. “Zeker niet in dit geval,” stelt De Bakker, “HAR(D)T kijkt wat het pand nodig heeft of te bieden heeft, dat is een andere benadering. Het is zo zonde dat de gemeente daar de ogen voor sluit.”

Het college heeft aangegeven te gaan zoeken naar een alternatief pand voor HAR(D)T, maar weigert naar een alternatief te zoeken voor de spullen en ambtenaren. Dat laatste wil de SP, omdat dan de geplande uitvoeringen door kunnen gaan en het pand beschikbaar blijft voor cultuur. Er staan in september, oktober en december voorstellingen gepland, waar de jongeren nu hard voor aan het repeteren zijn.

Bekijk hier foto's van het pand
Acteerwerkplaats HAR(D)T
Lees hier over het uitstel van de Kadernota Vastgoed, het gestrande gemeentelijk plan over stenen en niet over mensen
SP-raadslid Eva de Bakker, edebakker@sp.nl of 06-14040592

U bent hier