h

Millennium-doelendag succesvol

14 juli 2009

Millennium-doelendag succesvol

Zaterdag 11 juli stonden op het Leidse Stadhuisplein de Millenniumdoelen centraal. De acht Millenniumdoelen zijn in 2000 door diverse wereldleiders vastgesteld. Deze doelen moeten in 2015 wereldwijd zijn gehaald, maar er moeten nog grote stappen worden gezet. Daarom is het van belang dat ieder individu bekend is met de Millenniumdoelen. De Leidse Millenniumdoelendag was daar een uitstekend middel voor. Met muziek, dans en aandacht voor de Leidse stedenbanden werd het een gezellige dag. Ook SP-raadslid Han Dirks was aanwezig voor een politiek debat over het belang van stedenbanden en de rol van gemeentes bij ontwikkelingssamenwerking.

op de voorgrond Han Dirks

De Millenniumdoelendag was bedoeld om inwoners van Leiden te informeren over het bestaan van de acht Millenniumdoelen. Hierbij gaat het om het uitbannen van armoede en honger, (basis)onderwijs voor alle kinderen in de wereld, betere gezondheidszorg, gelijke rechten voor mannen en vrouwen, een beter milieu, het bevorderen van eerlijke handel etc. Een bijzondere plaats daarin hebben de Leidse stedenbanden met Juigalpa (Nicaragua) en Buffalo City, die gericht zijn op ontwikkelingssamenwerking.

SP-raadslid Han Dirks: 'Door stedenbanden worden de Millenniumdoelstellingen concreet, ontstaat oprechte betrokkenheid en worden enorme successen behaald. Dat is belangrijk en mooi om te zien.'

Tijdens de Millenniumdoelendag was er ook plaats voor politiek debat onder leiding van Victoria Koblenko. Het werd een mooi debat, waarin naast de SP ook raadsleden van PvdA, CDA, GroenLinks, D66 en Christenunie zich uitspraken over de rol die de gemeente Leiden heeft op het gebied van van ontwikkelingssamenwerking. Ook kwamen de diverse standpunten over stedenbanden goed naar voren.

De SP wil dat de gemeente Leiden zich met name inzet voor de stedenbanden met Juigalpa en Buffalo City, omdat deze stedenbanden zich richten op ontwikkelingssamenwerking. Uitbreiding van het aantal stedenbanden is onverstandig, zeker bij het huidige budget. De 5 stedenbanden moeten het nu stellen met 25.000 euro per jaar. De gemeente Leiden zou het budget voor stedenbanden moeten verhogen naar het landelijk gemiddelde van 1 euro netto per inwoner per jaar. Nu zit Leiden nog op 1 euro bruto per inwoner, per jaar.

Ontwikkelingssamenwerking is niet alleen een zaak voor de landelijke overheid, maar ook voor gemeentes en maatschappelijke organisaties, aldus de SP. Door middel van vriendschapsbanden met andere steden in de wereld draagt Leiden actief bij aan het halen van de Millenniumdoelen. De SP is dan ook blij dat de gemeente Leiden na enige aarzeling toch Millenniumgemeente is geworden. Daarmee geeft de gemeente Leiden een sterk signaal van internationale solidariteit af, door oog te hebben voor problemen elders op de wereld.

Meer informatie: Han Dirks, han_dirks@hotmail.com, tel 06-28738588

U bent hier