h

Vragen over bouwplannen bij Koppenhinksteeg

22 augustus 2009

Vragen over bouwplannen bij Koppenhinksteeg

De gemeente Leiden is bezig de panden aan de Koppenhinksteeg, inclusief drukkerij Nautilus, te verkopen aan het bedrijf Atrium van de heer Bakker. Op vraag van de gemeente wil Bakker appartementen bouwen en daarom heeft hij verschillende vergunningen moeten aanvragen. Volgens de Leidse SP-fractie bevatten die aanvragen echter tegenstrijdige informatie. Zo staat Nautilus wel op bouwtekeningen, maar in de tekst staat dat het bedrijf wordt uitgeplaatst. Daarnaast worden er verschillende aantallen appartementen genoemd. De SP trekt daarom weer aan de bel bij het college van Burgemeester en Wethouders.

Koppenhinksteeg 6 is het adres waar al jaren drukkerij Nautilus zit. Het huidige college heeft de legalisering stop gezet en wil Bar & Boos weg hebben. Ten tijde van de legalisering van de Vrijplaats heeft het college toegezegd dat Nautilus het eerste recht heeft op Koppenhinksteeg 4 als cultureel centrum Bar & Boos niet zou blijven. Uit de tekeningen die zijn ingediend bij de aanvragen voor vergunningen blijkt echter dat Nautilus niet staat ingetekend op nummer 4. In de toelichtende tekst staat: “(...) na uitplaatsing van dit bedrijf zullen jongerenappartementen worden gebouwd.” De SP wil weten welke plannen er nu precies zijn met Nautilus en welke kosten hieraan verbonden zijn.

De SP heeft een stuk in handen gekregen waaruit blijkt dat de gemeente bereid is een verhuiskostenvergoeding en een schadeloosstelling van ongeveer 250.000 euro te betalen aan Nautilus. Raadslid Louk Rademaker wil weten of deze kosten nu voor de gemeente of voor de beoogde koper zullen zijn.

De gemeente heeft eerder verteld dat er 20 appartementen zouden komen. In de aanvraag voor de bouwvergunning wordt gesteld dat er 11 appartementen komen. Tel je de appartementen op de bouwtekeningen dan kom je op 13. De SP wil weten hoeveel appartementen er nu eigenlijk komen en of een aanvraag voor een bouwvergunning überhaupt wel in behandeling kan worden genomen als er verschillende aantallen worden genoemd.

Ook de genoemde bouwsom baart de SP zorgen. In de aanvraag voor de bouwvergunning wordt een bouwsom genoemd van 860.000 euro. De gemeente stelde eerder dat alleen de cascorenovatie 1,4 miljoen euro zou kosten. Rademaker: “Bij commerciële ontwikkeling van de panden ging de gemeente zelfs uit van een bedrag van 3,9 miljoen. Ik vraag me af hoe het kan dat deze projectontwikkelaar het veel goedkoper kan doen. Of de gemeente heeft een fout gemaakt, of dhr. Bakker geeft een te lage bouwsom op. Met een lagere bouwsom hoeft hij immers minder leges te betalen aan de gemeente. Het is aan het college om duidelijk hierover te geven.”

Louk Rademaker: lrademaker@tomaatnet.nl of tel: 06- 255 633 89, Eva de Bakker: edebakker@sp.nl of tel: 06- 140 40 592

U bent hier