h

SP is woedend over massale sloopplannen van het PvdA/VVD-stadsbestuur

14 september 2009

SP is woedend over massale sloopplannen van het PvdA/VVD-stadsbestuur

De komende vijf jaar wil VVD-wethouder Van Woensel 900 betaalbare woningen slopen en slechts 450 terugbouwen. Daarnaast wil hij 669 sociale huurwoningen op de vrije markt verkopen. Dit staat in "Prestatieafspraken" die de gemeente met de Leidse woningcorporaties wil sluiten. Gemeenteraadslid Louk Rademaker (SP) is woedend: "Onder leiding van de VVD kiezen PvdA, GroenLinks en CDA voor de afbraak van de sociale volkshuisvesting. Ondanks de ellenlange wachtijsten bij Woonzicht wordt er opnieuw meer gesloopt dan bijgebouwd. Dit stadsbestuur wil alle Leidenaren met een modaal inkomen de stad uitjagen."

In de zomer van 2007 hielp de SP met een protest tegen sloop in de Genestetstraat. Daarbij hingen vele bewoners de poster 'Slopen? Bezopen!' op.

De betaalbare huurwoningen, die verdeeld worden via Woonzicht, zijn bedoeld voor alle Leidenaren die geen geld hebben om zelf een huis te kopen. Omdat er nauwelijks huizen onder de twee ton te koop zijn, is het merendeel van de Leidenaren afhankelijk van de voorraad betaalbare huurwoningen. De afgelopen tien jaar hebben PvdA- en VVD-wethouders systematisch het aantal betaalbare huizen teruggebracht door een beleid van sloop en verkoop.

Voor de SP is de maat vol. Rademaker: "Dat een zogenaamd sociale partij als de PvdA akkoord gaat met massasloop is onverteerbaar. Dat de wachtlijsten bij Woonzicht ruim 10 jaar lang zijn is een direct gevolg van asociaal beleid."

In de prestatieafspraken staat ook dat in 2010 de woningbouwplannen opnieuw aangepast mogen worden. Daarmee wordt de aanpak van de woningnood één van de thema's bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2010.

Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389

U bent hier