h

SP ondersteunt actie “Koop geen Israëlische Apartheid”

20 september 2009

SP ondersteunt actie “Koop geen Israëlische Apartheid”

Koop geen Apartheid!Deze week voert het Nederlands Palestina Komitee op 15 plaatsen in Nederland actie tegen de verkoop van producten uit bezette gebieden bij Albert Heijn. Ook in Leiden wordt actie gevoerd en zullen handtekeningen worden opgehaald. De SP in Leiden helpt met het voeren van de actie. Donderdag vanaf 17:00 uur zal raadslid Eva de Bakker aanwezig zijn bij de grootgrutter op het Bevrijdingsplein. Help mee!

Al meer dan 60 jaar houdt Israël zich niet aan het internationaal recht. Het gaat maar door met het illegaal bouwen van nederzettingen en de Apartheidsmuur, die vijf jaar geleden door het Internationaal Gerechtshof in Den Haag werd veroordeeld. Dagelijks worden de mensenrechten van Palestijnse burgers in Israël en in de in 1967 bezette gebieden geschonden. Palestijnse vluchtelingen wordt om etnische redenen terugkeer naar hun land geweigerd.

Het lukt de Nederlandse regering, de EU en de VN nog altijd niet om Israël te dwingen zich te houden aan internationale wetten en verdragen. Daarom voelt een snel groeiend aantal burgers zich moreel verplicht om nu zelf verantwoordelijkheid te nemen en in actie te komen tegen Israël.

Ook tegen het Apartheidsbewind in Zuid-Afrika deed de politiek aanvankelijk niets. Burgers begonnen met een internationale boycot die tenslotte tot succes leidde.

Het Nederlands Palestina Komitee en bondgenoten, die deze acties organiseren, hebben AH al diverse malen schriftelijk op zijn verantwoordelijkheid in deze gewezen. In Leiden zal actie worden gevoerd tegen de verkoop van Israëlische producten door Albert Heijn. Van de supermarktleider mag verwacht worden dat deze zich houdt aan de richtlijnen voor maatschappelijk verantwoord ondernemen en dus geen zaken doet met een land als Israël dat het internationaal recht voortdurend schendt.

De actievoerders, gekleed in vredesgroene actieT-shirts, vragen het winkelend publiek om de actiekaart te ondertekenen. Na afloop van iedere actie worden de ingevulde kaarten aan de bedrijfsleider van het AH-filiaal overhandigd.

www.palestina-komitee.nl
Eva de Bakker:06 14040592 of edebakker@sp.nl

U bent hier