h

Zorgen over omroep Holland Centraal

8 september 2009

Zorgen over omroep Holland Centraal

Holland CentraalSP-raadslid Eva de Bakker is bezorgd over de positie van vrijwilligers bij de publieke lokale radio omroep Holland Centraal. Dit radiostation voert gesprekken om overgenomen te worden door het Leiderdorpse bedrijf Rudeboy Media. Vrijwilligers uitten hun zorgen bij de SP, die er op haar beurt voor zorgde dat de vrijwilligers hun stem lieten horen in de krant. Eva de Bakker heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college.

“Ik heb meerdere vrijwilligers gesproken,” vertelt De Bakker, “en zonder uitzondering vertellen zij dat ze geen zicht krijgen op de financiën. Sommige vrijwilligers hebben in geen jaren een jaarverslag gezien. Dat is vreemd, als je bedenkt dat Holland Centraal moet verhuizen van de gemeente omdat er een huurschuld is van 44.000 euro.”

Bij een overname door Rudeboy Media is er volgens vrijwilligers geen ruimte meer voor onderzoeksjournalistiek of voor kritische vragen over adverteerders. De SP wil weten hoe deze belangen gewaarborgd blijven in een nieuwe situatie.

Volgens geluiden zit het college zelf aan de onderhandelingstafel en pleit voor het maken van televisieprogramma's. “De politiek moet niet op de stoel van de redactie gaan zitten,” zegt De Bakker, “maar het stellen van kaders is gebruikelijk. Ik wil dan ook weten aan welke kaders de overname en een nieuwe omroep moeten voldoen. De vrijwilligers verdienen duidelijkheid en transparantie over wat er met hun omroep staat te gebeuren.”

Eva de Bakker, edebakker@sp.nl, of 06-14040592
Holland Centraal
Lees de schriftelijke vragen (klik op 'Holland Centraal')

U bent hier