h

Huisvesting van maatschappelijke organisaties in Leiden onder druk: waar is de visie?

1 oktober 2009

Huisvesting van maatschappelijke organisaties in Leiden onder druk: waar is de visie?

Roos van GelderenEen stad als Leiden heeft vele maatschappelijke organisaties die goed en belangrijk werk doen, vaak met veel vrijwilligers en tegen een minimum aan inzet van middelen. Dat is een goede zaak en moet vooral ook zo blijven. Sterker nog, dit zou op vele manieren maximaal moeten worden ondersteund door de gemeente. Huisvesting van zulke organisaties is daarbij van groot belang en iets waar organisaties zich geen zorgen over zouden moeten maken. Huisvesting moet gewoon goed geregeld en betaalbaar zijn, zodat dit soort organisaties al hun energie kunnen richten op het uitvoeren van activiteiten.
(Een opiniestuk van SP-raadslid Roos van Gelderen.)

Helaas is de werkelijkheid anders. Organisaties verkeren soms jarenlang in onzekerheid over hun huisvesting en toekomstige huurprijs. Eerst een brief van de gemeente dat ze uit hun huidige onderkomen wegmoeten, maar dan? Op enig meedenkwerk over alternatieve ruimte kan de gemeente niet betrapt worden. De tijd van grote onzekerheid is voor veel organisaties aangebroken.

Het probleem begint (en eindigt) bij het gebrek aan visie. De gemeente zou van tevoren moeten bedenken wat zij belangrijk vindt t.a.v. maatschappelijke initiatieven en daarop zou ook het beleid moeten afstemmen. Helaas gaat nu vooral het financiële voordeel op korte termijn voor, door vrijwel alle panden die in bezit zijn van de gemeente te verkopen. Dat is het kind met het badwater weggooien. Bovendien moet je de waarde van dit soort organisaties niet alleen in geld willen uitdrukken.

Als gevolg van het ontbreken van een visie, moet er telkens per incident ingegrepen worden. Zo is er net voor de voedselbank eindelijk een oplossing gevonden, maar pas na zware druk van de voedselbank op de politiek. En de volgende problemen zijn nog niet opgelost: het platform vluchtelingen moeten per 1 januari ’10 uit hun huidige onderkomen, maar hebben geen idee waar ze naar toe moeten (kunnen). Het inloophuis psychiatrie heeft aan de noodrem getrokken. En dit zijn nog maar enkele voorbeelden...

Tot twee maal toe heeft de SP daarom via een motie opgeroepen om een sociale (structuur)visie te ontwikkelen. Op alle andere vlakken gebeurt dat immers ook? Helaas was er twee keer geen meerderheid in de gemeenteraad te vinden voor dit idee. (Hoewel het de tweede keer niet veel scheelde, PvdA en enkele andere partijen gingen mee, maar tot onze grote verbazing liet Groen Links het dit keer afweten).

De SP laat de moed natuurlijk niet zakken en zal maatschappelijke organisaties blijven steunen. Daar waar andere partijen alleen in mooie woorden spreken over de organisaties, maar weinig mooie daden laten zien, weet de SP dat het anders kan.
Gebrek aan geld is niet de kwestie, maar wel waar je het aan uit wil geven: aan dure prestigeprojecten, waar behalve de bestuurders verder niemand op zit te wachten, of aan de vele kleinschalige organisaties en projecten die zoveel plezier, ontmoeting en ondersteuning aan inwoners van Leiden bieden?

Meer informatie: Roos van Gelderen, roosvangelderen@gmail.com, Tel nr: 071-5126613

U bent hier