h

Sloop of renovatie alleen als 70% van bewoners instemt

16 oktober 2009

Sloop of renovatie alleen als 70% van bewoners instemt

Vanavond heeft de Leidse gemeenteraad een nieuwe procedure vastgesteld voor sloop- en nieuwbouw van betaalbare woningen. Op voorstel van de SP zal nu niet automatisch ingestemd worden met sloop of renovatie als 70% van bewoners niet heeft ingestemd. SP-raadslid Louk Rademaker: “Eindelijk worden bewoners serieus genomen. Zij zijn het belangrijkste in sloop- en renovatieplannen!”

In de nieuwe procedure moet de gemeenteraad vooraf een visie over een bepaalde wijk of buurt geven. Aan de hand daarvan doet een woningcorporatie onderzoek naar eventuele sloop of renovatie. De plannen die een corporatie maakt moeten dan nog goedgekeurd worden door het college van Burgemeester en Wethouders.

Op initiatief van SP-raadslid Louk Rademaker zal het college plannen niet automatisch goedkeuren als niet minstens 70% van de bewoners akkoord gaat. In zo’n geval moet opnieuw overlegd worden met corporatie en bewoners.

Het is een overwinning voor de jarenlange strijd van de SP voor de rechten van bewoners. “Er zijn veel huizen in Leiden gesloopt terwijl dat achteraf niet nodig bleek. Ook zijn veel gebieden gesloopt terwijl de bewoners het daar niet mee eens zijn. Dan vernietig je onnodig de sociale verbindingen, dan trek je zonder reden maatschappelijk betrokken burgers uit elkaar.”

De SP is vooral benieuwd hoe deze nieuwe regel van invloed is op sloopplannen in de Oude Kooi en Tuinstadwijk. “Daar is een meerderheid van de bewoners tegen massale sloop. Laat dit raadsbesluit een teken zijn voor de corporatie dat ze meer moeten luisteren naar de plannen van de bewoners.”

Meer informatie: Louk Rademaker, 06-25563389, lrademaker@tomaatnet.nl

U bent hier