h

SP-Tweede Kamerlid stelt vragen over Koppenhinksteeg

5 oktober 2009

SP-Tweede Kamerlid stelt vragen over Koppenhinksteeg

SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak heeft schriftelijke vragen gesteld over de panden aan de Hooglandse Kerkgracht en de Koppenhinksteeg in Leiden. Volgens de SP in Leiden is er sprake van onrechtmatige staatssteun van de gemeente bij de verkoop van de panden. Daarom heeft de SP in Leiden een klacht ingediend bij de Europese Commissie, die er momenteel onderzoek naar doet. Het college van B&W in Leiden weigert echter de verkoopprocedure stil te leggen tot er een uitkomst is van het onderzoek. De SP in de Tweede Kamer wil dat gemeenten niet weg kunnen komen met dergelijke schimmige verkoopprocedures met gemeenschapsgeld. Ronald van Raak vraagt ondermeer hoe het toezicht is geregeld op staatssteunmaatregelen vanuit het ministerie ven Binnenlandse Zaken.

De panden worden al jaren gebruikt door de Vrijplaats Koppenhinksteeg met gedogen van de gemeente. Het huidige college wil de panden echter verkopen. Leiden heeft een bod geaccepteerd van een projectontwikkelaar voor 150.000 euro voor 4 monumentale panden in het centrum van Leiden. Daarnaast betaalt de gemeente mee aan de grondsanering en de renovatie van de walkantmuren. De onrechtmatige staatssteun van Leiden kan daarmee oplopen tot 1,2 miljoen euro.

In het hele land zijn voorbeelden te noemen van onrechtmatige staatssteun, waaruit blijkt dat gemeenten de regels, die er zijn, kunnen omzeilen. Ook al is de SP geen voorstander van Europese regelgeving over staatssteun, de partij vindt dat er zorgvuldig omgegaan moet worden met gemeenschapsgeld. Bovendien kunnen de consequenties voor gedupeerden groot zijn als zij geen actie ondernemen.

Kamerlid Van Raak wil weten wat het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties doet om Nederlandse gemeenten zich aan de regels te laten houden. Daarnaast wil hij weten of het ministerie bekend is met de casus uit Leiden en of het ministerie vindt dat het college van Burgemeester en Wethouders inderdaad de uitkomst van de Europese Commissie af moet wachten.

Meer informatie: Eva de Bakker, edebakker@sp.nl of 06-14040592, Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl of 06- 25563389

U bent hier