h

“Optreden Witteman vervelend voor sportverenigingen”

28 november 2009

“Optreden Witteman vervelend voor sportverenigingen”

SP-raadslid Eva de BakkerWethouder Marc Witteman (PvdA) heeft het beleid voor topsport veranderd zonder dit te bespreken met de gemeenteraad. Op verzoek van SP-raadslid Eva de Bakker is deze week gesproken over een brief van de wethouder met zijn nieuwe plannen. De Bakker: “Het optreden van Witteman is vooral vervelend voor sportverenigingen, want zij zijn voor een deel afhankelijk van de volksvertegenwoordiging, die niet is betrokken in de besluitvorming.” Momenteel liggen de nieuwe plannen stil totdat een volgend debat en evaluatie zijn geweest.

In 2006 is besloten om een budget van 70.000 euro beschikbaar te stellen voor topsportverenigingen en topsporters in Leiden. De afgelopen twee jaar heeft het Regio Steunpunt Talent en Topsport ondersteuning geboden aan die verenigingen en sporters. Eind september 2009 kreeg de raad een brief van sportwethouder Witteman over zijn nieuwe plannen. Daarin staat onder andere dat hij een enquete heeft gehouden onder 13 sportverenigingen die met topsport te maken hebben, zoals bijvoorbeeld waterpolo, basketbal, wielrennen, schaatsen en schaken. Uit de enquete bleek dat de samenwerking met het Regio Steunpunt beter kan worden gestopt.

Daarnaast wil het college van Burgemeester en Wethouders een topsportcoördinator instellen, die een salaris zal krijgen in schaal 12. Ook komt er een bijdrage van 10.000 euro per jaar van het Ondernemersfonds voor deze coördinator en zou er een Stichting Topsport Leiden worden opgericht.
De SP heeft meteen de enquete opgevraagd en gezorgd voor een debat over de brief. “De enquete en de alle uitkomsten heb ik nog steeds niet gekregen,” vertelt Eva de Bakker. “Het is dus onduidelijk waar de wethouder zijn beleidswijzigingen op baseert. Of waarom het Ondernemersfonds een rol moet spelen.” Daarnaast heeft de wethouder volgens de SP niet goed beargumenteerd waarom er een Stichting Topsport opgericht moet worden.

“Als geïnvesteerd wordt in topsport moet het geld zoveel mogelijk terecht komen bij verenigingen en de sporters, zodat ook de breedtesport ervan kan profiteren,” zegt De Bakker. “Denk daarbij aan goede accommodaties en trainers. De budgetten in Leiden zijn voor sport te krap en dus moeten we zorgvuldig afwegen waar het geld aan besteed wordt. In Nederland zijn namelijk verschillende fondsen en organisaties die zich bezig houden met de begeleiding van topsporters, zoals NOC*NSF. Waarom moet de gemeente dan een hele dure topsportcoördinator betalen?”

Witteman zei dat er geen sprake was van een beleidswijziging en probeerde de bal terug te spelen. “Dankzij jullie komen nu processen stil te liggen en moet ik dit de sportverenigingen melden,” zei hij. Eva de Bakker reageerde:”Hier maak ik bezwaar tegen, want de wethouder draait de zaken om. Hij had ons beter moeten informeren en moeten betrekken bij de besluiten. Het is zijn eigen schuld, hoewel het erg vervelend is voor de clubs. Wat ons betreft kan de samenwerking tussen de verenigingen gewoon doorgaan.”

De SP werd in haar kritiek gesteund door nagenoeg alle partijen in de gemeenteraad. Maar de SP ziet ook positieve ontwikkelingen. Zo heeft het Leonardo Da Vinci College de status van LOOT-school gekregen. Dat houdt in dat talenten in de sport een aangepast lesrooster kunnen volgen. Daarnaast is de partij niet per definitie tegen een Stichting Topsport, maar de besluitvorming moet eerlijk en duidelijk zijn.

Meer informatie bij Eva de Bakker: 06-14040592 of edebakker@sp.nl

U bent hier