h

SP wil nog steeds betere verbinding met Utrecht

19 november 2009

SP wil nog steeds betere verbinding met Utrecht

De SP dringt al jaren aan op verbetering van de treinverbinding met Utrecht. Voorstellen van de SP en de CU om daarvoor te pleiten bij het Rijk, ProRail en de NS resulteerden uiteindelijk in een brief van verkeerswethouder Steegh (GL), waarin werd gesteld dat dat geen zin heeft. De gemeente heeft zelf onderzoek gedaan naar de haalbaarheid, en concludeert dat het niet goed te exploiteren is. SP-raadslid Julian van der Kraats: “Waarschijnlijk is de gemeente er bij die berekening vanuit gegaan dat de RijnGouweLijn er is. Dan is het niet zo gek dat een verbeterde verbinding slecht te exploiteren is, want dat zegt de NS zelf ook”. De SP heeft schriftelijke vragen gesteld om de cijfers te krijgen zonder RijnGouweLijn.

Om de belabberde verbinding met Utrecht te verbeteren is het nodig om een flink stuk spoor te vervangen en te verdubbelen. Dat zal pas gebeuren als een drukkere dienstregeling ook betaalbaar is voor de NS. En daarvan heeft de NS per brief aangegeven dat de RijnGouweLijn roet in het eten strooit. Een tweede soort vervoer op hetzelfde spoor maakt het voor de NS natuurlijk minder interessant.

RijnGouweLijn of verbinding Utrecht

De RijnGouweLijn zit een betere verbinding met Utrecht dus behoorlijk in de weg. De SP vindt de verbinding met Utrecht veel belangrijker voor Leiden en de regio dan de peperdure sneltramplannen. De RijnGouweLijn zal niet leiden tot meer openbaar vervoersreizigers. Een verbeterde verbinding met Utrecht waarschijnlijk wel, en die zal in elk geval veel ergernissen en vertragingen schelen. De SP vindt dan ook dat de politiek moet kiezen voor de treinverbindng en niet voor de RijnGouweLijn.

Zie ook dit en dit eerdere artikel over wat de NS ervan vindt
Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822

U bent hier