h

Bewonersdemocratie komt op gang in Oude Kooi en Tuinstadwijk

2 december 2009

Bewonersdemocratie komt op gang in Oude Kooi en Tuinstadwijk

In de Oude Kooi en de Tuinstadwijk wil woningcorporatie De Sleutels uitgebreid slopen en renoveren. Dankzij inzet van SP-raadslid Louk Rademaker hebben uiteindelijk bewoners het laatste woord in die plannen. Daarom werden afgelopen week bewonersavonden in de beide wijken gehouden waar gestemd werd over de gebiedsvisie voor de wijk. Daarmee is de droom van echte bewonersdemocratie een stapje dichter bij de werkelijkheid gekomen, aldus Rademaker.
De bewonersavond van 2 december in de Tuinstadwijk.
De bewonersavond van 2 december in de Tuinstadwijk.

In de Oude Kooi stemde vorige week woensdag 75% van de bewoners in met de gebiedsvisie. Onder druk van de bewoners had de corporatie een groot deel van zijn sloopplannen laten varen. Oorspronkelijk wilde De Sleutels de helft tot driekwart van de wijk slopen, nu beperkt de sloop zich tot één blok in het noorden van de wijk. Rademaker: “Door de invloed van bewoners te versterken worden de corporaties gedwongen worden te luisteren naar de mensen om wie het gaat. Dat is het positieve van democratie op wijkniveau.”

Ook in de Tuinstadwijk werden een deel van de sloopplannen onder druk van de bewoners van tafel gehaald. Toch werden de uiteindelijke plannen nog kritisch ontvangen. Bij de bewonersavond op woensdag 2 december stemden 65% van de aanwezigen in met gebiedsvisie op hoofdlijnen. Maar het is nog onduidelijk of de sloopplannen in de Seringenstraat, Dahliastraat en Hyacinthenstraat wel doorgaan. Daarover worden nog per complex huis-aan-huis enquetes afgenomen. Dankzij een initiatief van de SP mag dan alleen gesloopt worden als 70% van de bewoners instemt.

Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389

U bent hier