h

SP hekelt plannen tijdelijke parkeergarage

16 december 2009

SP hekelt plannen tijdelijke parkeergarage

Afgelopen donderdag stond de 'tijdelijke' parkeergarage op het Morspoortterrein op de agenda van de gemeenteraadscommissie Ruimte en Bereikbaarheid. Tijdens deze vergadering is de hele oppositie inclusief de SP, aangevuld met GroenLinks, vertrokken. GroenLinks was de eerste die vertrok, omdat een meerderheid van de commissie niet het fatsoen kon opbrengen om de besluitvorming even uit te stellen zodat de wijkvereniging de kans kreeg de laatste hand te leggen aan een alternatief plan. SP-raadslid Julian van der Kraats: “Het is triest dat de PvdA, het CDA en de VVD volkomen lak hebben aan de bewoners van Transvaal. Dat is inderdaad onfatsoenlijk. Daarnaast is het zo dat dit voorstel helemaal nog niet klaar is om behandeld te worden. Ik heb in drie en een half jaar raad nog nooit zo'n slordig en slecht voorstel gezien. Het is dan ook de eerste keer in die drie en een half jaar dat de SP het nodig vond om dit gebaar te maken.”

Slordig, slecht en asociaal

Er is nog veel onduidelijk over de tijdelijke parkeergarage. Zo zijn er geen garanties over de tijdelijkheid, weten we niet wie het beheer gaat doen (een particulier bedrijf of b.v. het Stadsparkeerplan), waar de in- en uitgang precies komt, en wat de kosten precies zijn.

Het is ook een slecht voorstel, onder andere omdat de in- en uitgang in elk geval ergens op de Morsweg komt, en die is nu al veel te druk. Van der Kraats: “Dat gaat gewoon niet werken. En hoe tijdelijk is dit metalen monster eigenlijk? De combinatie met de plannen voor het 10 jaar gebruiken van het oude belastingkantoor is pure geldverspilling. De SP weet uit betrouwbare bron dat plannen om het hele gebied in één keer goed te ontwikkelen niet duurder hoeven te zijn. Dan kan je een eventuele garage op een plek neerzetten die niet slecht is voor de wijk en niet moeilijk te bereiken per auto, en kan je van het gebied dat nu een lelijk parkeerterrein is echt iets moois maken".

"Als je toch iets tijdelijks wilt doen kan dat veel beter op het Haagwegterrein. Als je daar een parkeerdek neerzet dan ben je goedkoper uit en dan weet je tenminste zeker dat het werkt. Er zijn dan weer ongeveer evenveel parkeerplaatsen als vóór de bouwplannen die de helft van het Haagwegterrein hebben afgesnoept."

De SP vindt het voorstel voor de tijdelijke garage ook uitermate asociaal richting de wijk. Van der Kraats: “Het alternatieve plan van de wijkvereniging wordt straal genegeerd door de wethouder en de grote drie coalitiepartijen. Maar wat nog erger is, dit is een flinke achteruitgang voor de wijk. Transvaal wacht al ruim 10 jaar op een nieuwe bestemmingsplan, en als dat dan eindelijk komt is de enige echte verandering de kap van een hoop bomen en een nieuwe parkeergarage, met alle gevolgen van dien. Dit kan echt niet.”

Zie ook het dossier Stadsparkeerplan
Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel 06-15042822

U bent hier