h

SP verontwaardigd over inbreuk op privacy door Sociale Recherche

9 december 2009

SP verontwaardigd over inbreuk op privacy door Sociale Recherche

Antoine TheeuwenUit onderzoek van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) blijkt dat de Sociale Recherche onrechtmatig Leidse inwoners bespiedt. Als er een vermoeden is van uitkeringsfraude, mogen mensen bespied worden, maar achteraf dienen zij dat wel te horen te krijgen. In 17 van de 19 dossiers die het CBP onderzocht heeft, blijkt dat de gemeente Leiden de betrokkenen niet of niet juist heeft geïnformeerd. SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen is verontwaardigd en wil de privacyinbreuk bespreken in de raadscommissie van 10 december.

Op initiatief van de SP zal de raadscommissie voor Sociale Zaken de privacyinbreuk op 10 december bespreken. Theeuwen: “We hebben de wethouder al meerdere malen aangesproken op zijn harde methoden. Als blijkt dat daarbij praktijken worden gebruikt die niet stroken met de wet, dan moet onmiddellijk worden ingegrepen. De overheid moet juist het voorbeeld geven bij het naleven van de wet. Juist als we mensen willen gaan controleren waarvan we denken dat zij de wet overtreden!”

Bij een vermoeden van fraude met bijstandsuitkeringen kan de gemeente de Sociale Recherche een opdracht geven onderzoek te doen naar een uitkeringsontvanger of uitkeringsaanvrager. Tijdens dat fraudeonderzoek kan de Sociale Dienst informatie verzamelen door de betrokkene te bespieden zonder dat hij of zij daarvan op de hoogte wordt gesteld. Dit wordt heimelijke waarneming genoemd. De betrokkenen moeten na afloop van het fraudeonderzoek wel worden geïnformeerd over de heimelijke waarnemingen. Deze melding achteraf is verplicht door artikel 34 van de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp).

SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen: “Een paar jaar geleden hebben we in Leiden ook al gedonder gehad over de werkwijze van de Sociale Recherche. Er is toen een onderzoek geweest naar hun handelen. Daar is volgens het onderzoek niets strafbaars uit naar voren gekomen maar de kritiek op de werkwijze van de sociale dienst heeft wel tot aanpassingen geleid. Zo is door aandrang van onze fractie en voormalig SP-wethouder Paul Jonas geregeld dat verklaringen van mensen die gehoord worden voortaan op band worden opgenomen zodat kan worden gecontroleerd of datgene wat op papier gezet wordt ook overeenkomt met hetgene wat gezegd wordt.”

Uit eerder onderzoek van het CBP in 2006 bij tien gemeenten bleek dat regelmatig niet werd voldaan aan de naleving van de informatieplicht. In het vervolgonderzoek dat nu wordt gepubliceerd heeft het CBP bij twintig gemeenten onderzocht of zij zich hielden aan de privacywetgeving van de Wbp. Het blijkt dat maar liefst 17 van de 20 gemeentes hun informatieplicht niet naleven, waaronder dus gemeente Leiden.

Meer informatie: Antoine Theeuwen, 06-42475107, antoine.theeuwen@gmail.com

U bent hier