h

Groene Oostvlietpolder is goedkoper dan aanleg bedrijventerrein

22 februari 2010

Groene Oostvlietpolder is goedkoper dan aanleg bedrijventerrein

Bij de aanleg van een bedrijventerrein in de Oostvlietpolder gaat de gemeente Leiden miljoenen verlies lijden. Het groen houden is ongeveer 10 miljoen euro goedkoper, blijkt uit documenten van de gemeente. De SP strijdt al jaren voor het behoud van de groene Oostvlietpolder, en wordt daar nu in gesteund door financiële cijfers. SP-raadslid Louk Rademaker: “Deze cijfers tonen aan dat er geen behoefte is aan een nieuw bedrijventerrein.”
Jaarlijks rapporteert de gemeente over de stand van zaken van alle grote projecten. Dit gebeurt in het zogeheten ‘PRIL’: Programma Ruimtelijke Investeringen Leiden. In het laatste PRIL staat dat bij de aanleg van een bedrijventerrein in de Oostvlietpolder de gemeente waarschijnlijk 22,1 miljoen euro verliest. Dit grote verlies wordt veroorzaakt door de onzekerheid over de behoefte aan een nieuw bedrijventerrein.

SP-raadslid Louk Rademaker: “Als de markt echt behoefte heeft aan een nieuw bedrijventerrein, zou de gemeente winst moeten maken op de aanleg ervan. Deze cijfers tonen aan dat er juist geen behoefte is aan een nieuw bedrijventerrein.”

In het PRIL valt ook te lezen hoeveel de gemeente verliest als er geen bedrijventerrein gebouwd wordt. Letterlijk staat er: “Bekend is inmiddels dat een eventueel loslaten van het ontwikkelingsconcept noodgedwongen leidt tot afboeken van waardes in een omvang in de zelfde orde van grote als het thans becijferde negatieve grondexploitatieresultaat.” Het negatieve grondexploitatieresultaat bedraagt 8,9 miljoen euro. Dit verlies komt omdat de gemeente Leiden al voor miljoenen aan grond heeft aangekocht in de Oostvlietpolder.

PvdA-wethouder Witteman claimt echter dat daarbovenop nog eens 8 miljoen aan schadeclaims zullen komen, mocht het bedrijventerrein er niet komen. SP-raadslid Louk Rademaker heeft Witteman verzocht dat te onderbouwen, maar Witteman heeft hierover nooit meer informatie gegeven. De SP houdt daarom vast aan wat er in het PRIL staat. “In het PRIL wordt juist rekening gehouden met alle mogelijke risico’s. De SP gelooft eerder de financieel deskundige ambtenaar dan de politieke PvdA’er Witteman.”

Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389

U bent hier